2008 Годината на Русия в България

На 130-годишнината от Освобождението на България от османско владичество и на Годината на Русия в България издателство "Рива" посвещава специална програма, която съдържа разнообразни в тематично и жанрово отношение книги от руски автори.

Сред тях на първо място се открояват историческите съчинения: История на Русия. IX-XX век от Е. Ф. Шмурло, История на Санкт Петербург от Владимир Берелович и Олга Медведкова, Сталин от Ричард Лури - психологически портрет на комунистическия вожд, превърнал се в бестселър на Запад в началото на XXI столетие.

"Рива" започва поредица Животът на бележити личности, в която през 2008 г. ще излязат биографиите на Сергей Есенин, Йосиф Бродски и Борис Пастернак. Творбата на Дмитрий Биков за Пастернак получи престижната литературна награда "Большая книга" за 2006 г.

Специалната програма на издателството включва и автобиографични текстове на именити руски творци, онасловени Моят XX век - спомени на харизматичния актьор Юрий Никулин и на вълшебника на руското кино, режисьора Елдар Рязанов, който през 2007 г. чества своя 70-годишен юбилей.

В областта на изящната словесност ще бъдат издадени романи на нашумели съвременни руски белетристи, превеждани в редица страни - модерния класик на руската литература Алексей Иванов, неведнъж номинираните за наградата "Большая книга" , Андрей Тургенев и Андрей Волос.

Руската палитра допълва произведението Дегустация на Индия, философски пътепис на ерудираната руска писателка и телевизионна журналистка, посветена в тайнството на източната философия, Мария Арбатова.