БНР: Обновено издание представя живота и творчеството на Георги МарковНа 12 септември 2022 г. (понеделник) от 18:00 часа в "Нов театър" - НДК, приятели и ценители на творчеството на писателя Георги Марков отбелязват 44 години от гибелта му с представянето на новото преработено и допълнено издание на документалната хроника "Аз бях той". Тя включва писма и документи за съдбата и творчеството на Георги Марков, която излиза с логото на издателство "РИВА".

Повече подробности за книгата пред Радио София разказаха проф. Божидар Кунчев и Йонко Йончев. Книгата, по думите на проф. Божидар Кунчев, представя време на безпътица, в което са били погазени елементарни човешки норми.

"Георги Марков го описва всичко това с конкретни факти, с великолепен език и на всичкото отгоре изстрадано. Изстрадано до такава степен, че за написаното той заплати с живота си", коментира проф. Кунчев. Той допълни, че изданието е разширено и хвърля допълнителна светлина върху личността на Марков.

Йонко Йончев сподели, че една част от архива на Георги Марков се намира в България, а друга в Лондон. Той е много ценен, тъй като Марков е правил копие на всяко писмо, което изпраща.

"Георги Марков беше против стадото. Той беше персоналист, той беше за извисената индивидуалност, за това, че човек трябва да се самопостигне", обобщи проф. Кунчев.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл в сайта на БНР>>