Френският политолог Лор Ноймайер представя другото лице на комунизма в нова книга

 

На 27 септември (вторник) от 18:30 часа в Унгарския културен институт в София ще бъде представена най-новата книга на френския политолог Лор Ноймайер, която носи заглавието „Криминализацията на комунизма в европейското политическо пространство след студената война“, която излиза на български език с логото на издателство РИВА. По време на събитието за книгата ще говорят Филип Димитров – бивш премиер на България, проф. д-р Момчил Методиев, доц. д-р Иван Н. Иванов - председател на  КЕВР и  Лъчезар Тошев.

Книгата „Криминализацията на комунизма в европейското политическо пространство след студената война“ се занимава с парламентарното утвърждаване на заключенията от анализа на комунизма като тоталитарно управление, достигнати в ПАСЕ и в ЕП въз основа на анализа на антагонистичните инициативи на две коалиции от действащи лица, застъпващи взаимно изключващи се схващания за периода на социализма.

Европейската възпоменателна политика, изработена от ЕС и от Съвета на Европа през 90-те години на ХХ век, предостави на държавите членки свободата да боравят със своето болезнено минало, използвайки правосъдието, но без да налагат използването на правни инструменти в борбата срещу историческия ревизионизъм или срещу преследването на извършителите.

„В наше време се нуждаем не само от икономическо и политическо разширяване на Европа. Нуждаем се от единно европейско разбиране за историята, от уеднаквяване на предразсъдъците и на различните исторически тълкувания – защото единствено по този начин можем да продължим пътя си към по-добра бъдеща Европа“, коментира за книгата Туне Келам, бивш член на Европейския парламент от Естония.

Автор на книгата е Лор Ноймайер – френски политолог, доцент по политология в Университета I Пантеон в Сорбоната. Тя се занимава с научни изследвания в Лабораторията в CESSP (CNRS) – Европейския център по социология и политически науки (Национален център за научни изследвания) във Франция. Лор Ноймайер е един от редакторите на книгата „История, Памет и Политика в Централна и Източна Европа – Игри на паметта“ (2013).