Интервю

Заглавията на "РИВА" са

изборът на образования читател

 

20 години в служба на най-хубавата българска традиция - любовта към книгата

 

Радост Владимирова, управител на издателството пред в. "Русия днес" и в. "Земя"

 

- Какво се крие зад името "РИВА", какво означава то и как се роди издателството?

- Основах издателството през 1990 г. То беше едно от първите частни издателства, родило се след промените, когато още беше много силна най-хубавата българска традиция, запазила се през векове, белязала формирането на цели поколения, а именно любовта към книгата и четенето, желанието за богата домашна библиотека, за обширно и задълбочено познание. Това бе традиция, често граничеща с интелектуален глад поради постоянния дефицит. Сдобиването с мечтаното четиво, а имаше прекрасни четива, беше сложно и съпътствано от много усилия в битката с търговията, но пък носеше голяма радост. Тиражите все не достигаха, макар че бяха космически в сравнение със сегашните. Тогава издателствата определяха заглавията в годишните си планове. Именно свободата да избираш и издаваш без ограничението на държавното предприятие, свободата да си мобилен, небюрократичен, независим в литературен смисъл, съчетана с огромен ентусиазъм на умни и ерудирани хора, беше в основата на идеята за частното издателство. Носталгичната нотка днес за съжаление се налага от нечетенето и некупуването, които имат икономически характер.

Издателството се определи тематично и без да прави компромиси, публикува и досега трудове в областта на историята, философията, епиграфиката, биографии, научнопопулярна и доста подбрана художествена литература. С това се наложи като име както в България, така и сред чуждестранните издателства и литературни агенции. Днес към него се обръщат автори най-често от научните и хуманитарни среди, които изразяват желание да бъдат издавани именно в РИВА.

- Какъв бе мотивът то да се посвети на издаването на руска литература?

- Руската литература и нейното огромно място и значение в световната е безспорно и всеизвестно. Любовта към нея, особено в нашата страна - също, както и притежаването на книгите в домашните библиотеки. На тази тема може да се говори безспир. Не си представям издателството без заглавия от руската литература и такъв въпрос пред нас никога не е стоял. Това, което смятам, че липсва на читателите, е повече заглавия и информация как се развива тя днес - съвременни автори, произведения, които са високо художествени, но по една или друга причина техните автори не са добили широка популярност, произведения, които отразяват тенденциите в съвременното общество в Русия. Имам предвид извън тематиката на негативните явления на прехода от мафиотски и криминален тип, които вдъхновиха много творци. Винаги свързваме руската литература с душевността на обикновения руски човек, интересува ни как тя е пресъздадена днес - вълненията, кризите, радостите, мирогледа, вярата, характера му.

- По повод на Годината на Русия в България и на България в Русия имахте ли специални издания?

- Издателският план се изпълняваше и в Годината на Русия в България, когато излязоха "Набоков" от Алексей Зверев, "Сергей Есенин" от Станислав Куняев и Сергей Куняев, "Йосиф Бродски" от Лев Лосев, "Борис Пастернак" от Дмитрий Биков.

- Имате ли наблюдение кои книги на "РИВА" и с каква тематика се ползват с най-голям успех сред читателите?

- Нашите читатели са образованите хора - преподаватели, студенти, научни работници, интелектуалци и всички те намират заглавията ни за много интересни. Поради непреходността на темите всички са актуални и са свързани с познанието. В този смисъл в "РИВА" няма книги, които демодират в библиотеката, и служат на поколения. Това са историите на държави, градове или региони, биографиите, чудесно илюстрованите луксозни съвместни издания, атласите: "Великите градове в историята", "История на Русия. IX-XX век", "История на Санкт Петербург", "Хроника на фараоните", "Големият атлас на Вселената", "Хроника на маите и техните крале и кралици", "Хроника на римските императори", "Атлас на изгубените съкровища", "Огледалото на света", "Великите пътешественици", "Книга за първооткривателите", "Големият атлас на Земята", "Седемдесетте големи загадки на дивата природа", "Седемдесетте велики пътешествия в историята", "Седемдесетте чудеса на Китай" и др.

- Какъв е приблизителният процент на съвременните заглавия?

- Затруднявам се да изчисля в точен процент, но като спомена, че повечето автори на исторически книги са съвременници, а в художествената литература - съвременни български писатели и поети, той е голям. Имаме вече 15 заглавия от поредица на немскоезичния театър и съвременна руска проза.

- С кои руски автори работите най-често? "Лесен" партньор ли е руският писател?

- Издадохме: "Х&К" от Алексей Иванов, "Да спиш и да вярваш" от Андрей Тургенев, "Азбучник. Книга на съответствията" от Андрей Волос. Ако под "лесен" се разбира чудесното сътрудничество между автор и издател, особено руският автор, който оценява появата на произведенията си на български, отдава особено значение на това и има подчертано отношение към българския читател, тогава - да, лесен е. Колегите ми - преводачи, редактори, художници, и аз усещаме, че той изпитва радост от срещата чрез книгите си, а и лично, с нашата публика. Усеща се, че придава особено значение на българските издания. По правило познава нашата страна, свързан е с нея лично по някакъв начин, изградил е и поддържа приятелства, запечатал е спомени и има бъдещи планове.

- Кои книги на "РИВА" ще видим най-скоро по книжарниците?

- "Пекин. От имперска столица до олимпийски град", "Етруските. Историята на един народ", "Балканите в световната история", "Келтската митология в образи и символи", "История на катарите. Ерес, кръстоносни походи, инквизиция от ХІ до ХІV век", "Атила. Номадското насилие", биографията на Луи Рено и много други.

- Как устоявате на кризата?

- Трудно. Икономическата криза засегна силно книгоиздаването. Книгата вече е скъпа за хората с професии от областта на образованието и културата, учениците и студентите, а именно те са нашите читатели. И как да бъде иначе, като производството й не се различава от производството на всяка друга стока? Законите не правят разлика: ДДС е еднакъв - 20% за всички. Докато в Германия за книгите той е 7%, а има страни, в които върху тях не се начислява такъв данък. Приемам, че издателството ще работи с намалени печалби, за сметка на неорязване на заплати и съкращаване. Надявам се в България да се подобрят условията за работа на фирмите, а хората да започнат да превъзмогват финансовите си затруднения заради които спестяват от духовните си потребности, каквато е книгата. Устояваме преди всичко благодарение на високата оценка от страна на читателите, което е доказателство, че направеното от "РИВА" има смисъл. Крепи ни и високата оценка на чуждестранните ни партньори, с които сме сключили договори за 2012-2013 г., а тя се дължи на създаденото вече от 20 години добро име и стотиците заглавия. А това не е малко.