Интервю във вестник "24 часа" Радост Владимирова: Луксозните книги не остаряват

- Госпожо Владимирова, как от референт за културната спогодба между България и Франция в образованието и известна преводачка от френски станахте издател?
- В началото на 1990 г. създадох издателство "Рива". Без колебание избрах насоката - високохудожествена литература в областта на класическите езици, философията, историята, епиграфиката, документалистиката, мемоаристиката.

- Колко луксозни книги издавате годишно?
- От 5 до 8 - наричаме ги съвместни. Току-що издадохме книга със стотици цветни илюстрации - "Най-забележителните сгради и паметници в света". Тя е много подходящ подарък за Коледа и Нова година. Догодина ще се появят "Атлас на изгубените съкровища", "Хроника на владетелите на маите", "Седемдесетте големи загадки на дивата природа", "Нова история на изкуството", "Седемдесетте големи града в историята", "За джаза накратко".

- Как избирате авторите и заглавията?
- Изборът ни става по време на панаирите на книгата във Франкфурт, Лондон, Париж, Истанбул, Москва. Веднъж установени дългогодишни партньорски отношения, в издателството се получават каталози, мостри на книги и писма с предложения за бъдещи съвместни издания. Колегите ни от "Таймс енд Хъдсън", "Уелдън Оуен", "Фламарион", "Ай Ви прес", "Октопус", "Де Агостини", "Барнс & Нобъл букс", както и такива, с които още не сме издавали съвместно, следят заглавията на "Рива" и познават тематичните ни характеристики. Вече работим за 2010 и 2011 г.

- Има ли по-голяма печалба от тях в сравнение със стандартната продукция?
- Макар и с по-висока цена, макар и по-бавно, луксозните книги все пак се купуват, защото имат предимството на непреходността на познанието, на илюстративния материал. Те не демодират, не остаряват, те са и за и бъдещите поколения.

- Защо повечето български луксозни издания се печатат в чужбина?
- Трудно е издателят да произведе у нас такава луксозна книга, защото не може да постигне достъпна цена.

- Какво става, след като отпечатаната книга при стигне до България?
- Издателството е поканено от митницата да заплати авансово ДДС върху стойността на цялата сделка. При стигнала, пратката от далекоизточната печатница се класифицира като стока не от Европейския съюз. Европейските ни партньори изпращат директно в България стоките, поръчани от тях на подизпълнители в страни извън Европа, и така не плащат ДДС авансово за книгите (ако го имат въобще - например в Англия и Полша той е 0% ) и спестяват разходи по транспорт. Биха платили, ако приемат стоката в тяхната страна и ни я изпратят - тогава тя ще пристигне у нас като европейска! Звучи като параграф 22, нали!

Интервю във вестник "24 часа"