Интервю в БНР за новото издание на документалната хроника за живота и творчеството на Георги Марков


Животът и работата на писателя Георги Марков са във фокуса на новото преработено и допълнено издание на документалната книга "Аз бях той. Писма и документи за съдбата и творчеството на Георги Марков".

Изданието ще бъде представено днес в "Нов театър НДК", а поводът - 44 години от смъртта на писателя. Томът се позовава на архив от документи, свързани с житейския и професионалния път на автора на "Задочните репортажи за България". 

"Този сборник е с много висока историческа, гражданска, ако щете и литературна актуалност. Писателят Георги Марков е най-свирепо и безскрупулно преследваният от режима и в крайна сметка ликвидиран от режима писател. Неговото и неговата памет е най-безскрупулно оклеветявана в условията на демокрацията. Този солиден сборник е стъпка към възстановяване на истината за живота и творчеството на Георги", каза пред БНР писателят, журналист и дисидент Димитър Бочев.

Той смята, че истинският убиец на Марков е "не неговата емиграция, колкото неговия талант – литературен, художествен, граждански талант, все таки разпознат от неговите палачи". 

"Автентичното заглавие на есетата е не "Задочни репортажи за България", а "Задочни репортажи за задочна България". Това е заглавието, под което Георги ги изпрати. С това заглавие Георги искаше да подчертае, че както България вече е задочна негова родина, така и той е задочен български автор. Но американските и българските чиновници решиха, че толкова много задочност ни разграничава и отчуждава от слушателя и една задочност е достатъчна", разказа Бочев в предаването "Преди всички".

Димитър Бочев е убеден, че "страната ни и народът ни не го заслужават – не заслужават и неговата саможертва".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл в сайта на БНР>>