БНР - Харемът като институция

 

Гост в студиото на Радио София беше Ибрахим Карахасан Чънар, който разказа подробности за книгата си "Османските потайности - Харемът". Той поясни, че думата "харем" включва всичко, като основният акцент е върху Османската империя и допълни:

"В съдържанието е видно, че в първите 2-3 глави става въпрос за полигамията изобщо. Разхождам се из другите империи за конкубинат още в Римската империя, във Византия са съществували такива моменти. Разбира се, около властните мъже винаги е имало жени в историята и то не една и две, но акцентът ми върху Османската империя е не толкова просто върху харема, но върху всичко това, което е свързано с Османската империя. Политическите събития, войните, основните персонажи, които са двигателят на тази империя", сподели писателят.

        

Той поясни, че стъпва върху историята и пресъздава харема като институция в самата империя, а не просто като място за наслада, което донякъде е един стереотип останал в историята. Освен това каза, че в харема много често властват жени, които са успявали да завладяват умовете и сърцата на султаните.

"Харемът е един социален, един политически живот. Той е свързан с много други удоволствия, с много други занимания. Много от фаворитките на султана са се обучавали на езици, на музика, на шиене, в харема е имало оперети и т.н. Това са неща, които малко се знаят", поясни Ибрахим Карахасан Чънар.

"Въпреки, че в Османската империя имаме "Голям диван", един парламент от 5-6 души паши и приближени на султана везири, можем да кажем, че едва ли не сената, другата част от парламента е бил харемът. Защото там се е определяла съдбата не само на определен тип хора, но понякога и политиката в империята", каза авторът.

Подробности можете да чуете в звуковия файл>>