БНР - "История на Гърция" от Никълъс Думанис - книга за корените на гръцкото самосъзнание

Излезе от печат книгата "История на Гърция" от Никълъс Думанис, предназначена за студенти и млади читатели, дори и за хора с вече породен интерес към Елада и съвременната ни южна съседка.

Никълъс Думанис е австралийски историк от гръцко потекло. Основните му интереси са Европа и Средиземноморието.

Позовавайки се на последните проучвания на древната, средновековната и съвременната история, този том проследява гръцката култура и общество от Бронзовата епоха до настоящето. Написана за обикновения читател или младите студенти, тя изследва приемствеността и промените в цялостната история на Гърция.

“Цялата книга поставя въпроса за това какво прави един човек грък. Това е, което книгата изследва - какво съхранява културата и поставя още по-дълбоки въпроси за това какво е идентичността, откъде идва тази идентичност.

Никълъс Думанис изследва корените на гръцкото самосъзнание, откъде идва и как се е развило през годините, както и защо хората поставят под общ знаменател Аристотел и Онасис, които са отделени от няколко хилядолетия, но всички ги смятат за гърци", казва Або, представител на издателство “Рива”.  
Книгата е написана леко и това създава предпоставка за разбиране на сложната тематика, която изследва. 

Изданието не претендира за изчерпателност, но е много добра основа, на която всеки, който се интересува от историята на Гърция може да стъпи и да задълбочи познанията си. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл>>