БНР - Нова повест на писателя Чавдар Ценов с премиера на Пролетния базар на книгата

"Не беше такъв светът. Едва напоследък отесня, навалицата плъзна навсякъде. По влаковете навалица, по самолетите също. Мой приятел разправя – идеш до някое водопадче, до малка планина, върха ѝ да изкачиш; абе до каквато и природна забележителност да се запътиш, като наближиш, виждаш, че няма къде да паркираш – теснотия до шия. И то у нас, при това рехаво население. Но ето, и в телевизора навалица. И по радиото почти задължително няколко гласа се надвикват. Улици, пазари, молове и тържища, понякога се превръщаш в мизантроп при гледката на себеподобните, и то не защото изглеждат или се държат зле. Не, просто броят им вече сам по себе си е непоносим. А защо "броят им“, а не "броят ни“? Адът, това са другите, приятелю, нали така беше!“ Това е цитат от най-новата книга на писателя Чавдар Ценов "Старецът трябва да умре“. Тя ще бъде представена на 3 юни на Пролетния базар на книгата в София.

Онези, които познават бавната и наситена проза на писателя, хем ще се насладят на познатия стил, хем ще бъдат изненадани от динамиката на историята, която той разказва. В тази повест Чавдар Ценов ни среща не само с житейските и творчески обрати на героя Вергил и неговия колега Емил, но ни връща и спомена за младежкото живеене в края на 70-те и 80-те на миналия век, като използва похвата повест в повестта. 

Книгата е малко иронична, малко тъжна, но написана с оня чудесен, позагубен вече в литературата вкус към словото и към деликатното в човека, към вътрешните му лъкатушения и съмнения. Дали старецът, герой на едната от повестите в книгата, трябва да умре? Ще научите, ако я прочетете.

 Подробности можете дачуете в звуковия файл>>