БНР - Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга


Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг.

"Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които се занимават с история на френската буржоазна революция, обикновено в тяхното внимание влизат големите, тези, които излизат напред и държат пламенни речи, но след това, за които се казва, че революцията ги изяжда", сподели Божинов.

Той допълни, че читателите, които посегнат към тази книга ще видят едно бавно, поетапно, системно изграждане на един прекрасен образ на противоречивата личност. Роден в суровите времена на Франция, Фуше е слабо дете, за което родителите му прогнозират, че няма да може да се утвърди в тези времена. Той се насочва към църквата и става учител, но Цвайг обръща внимание на нещо, което е изключително ценно, а то е, че героят никога не се отдава напълно на нещо, въпреки, че минава през революцията, директорията, консулството, империята и става дори атеист и ругател на Църквата. В качеството си на министър на полицията той въвежда тайните досиета.

"Винаги плете мрежите си в сянка и нанася неочакван удар. Това му помага да осъзнае, че пазенето, събирането на информация, създаването на мрежа е много по-силно от това, да притежаваш армия. Включително и един Наполеон ще падне в капана на Фуше", отбеляза Божинов. Той допълни, че темата за шпионажа е много актуална особено в днешно време, а той е първият, който осъзнава важността на това оръжие.

"Книгата би била полезна да се разбере, че има и такива хора, как действат тези хора. А не наръчник по шпионство", посочи той.

Подробности можете да чуете в звуковия файл>>