БНР - "Татуировчикът на Аушвиц" е от най-четените заглавия на Хедър Морис

Трогателен разказ за любовта и саможертвата, "Татуировчикът на Аушвиц" от Хедър Морис представя историята на Лали Соколов, който е депортиран от Словакия в лагера. Възложено му е да татуира номерата на затворниците, докато един ден на опашката от хора пред него се нарежда уплашено момиче на име Гита. За Лали това е любов от пръв поглед и той се заклева, че ще оцелее, и че ще се погрижи Гита също да доживее свободата.

За една от най-жизнеутвърждаващите и незабравими истории за Холокоста, пред Радио София разказа Або от Издателство "Рива". По думите му, след войната Лали заминава за Австралия и прекарва остатъка от живота си там, без никога повече да напуска страната, дори на екскурзия. Остава завинаги в Мелбърн и там се среща с авторката на книгата Хедър Морис, която е журналист. Той иска да разкаже своята история на някой, който не е евреин, за да бъде написана тя по един по-безпристрастен начин.

"Лали в продължение на три години ежедневно й разказва своето преживяване в "Аушвиц" с най-малки подробности до деня на смъртта си. Тя с гордост и малко носталгия споделя, че два часа преди да почине е седяла до него на смъртния му одър. Били са много близки", сподели Або.

Той поясни, че книгата е трилогия и съвсем скоро от издателството ще бъде издадена и третата част – "Три сестри", в която се разказва за три сестри от Израел, с които писателката се запознава по време на писането на първите две книги.  

"Татуировчикът на Аушвиц" е най-търсеното заглавие на Издателство "Рива".

Подробности можете да чуете в звуковия файл>>