Защо E=mc²?

22.00 лв.

Какво всъщност означава E = mc²?

Обяснявайки и опростявайки понятията за енергия, маса и светлина, проф. Брайън Кокс и проф. Джеф Форшоу демонстрират как структурата на самата природа се съдържа в това уравнение. Енергията и масата са взаимозаменяеми, точно както са доларите и еврото, а обменният курс е скоростта на светлината на квадрат.

Как, за Бога, Айнщайн е стигнал до това заключение? И как може скоростта на светлината да си проправи път в уравнение за връзката между енергия и маса? Как една формула подготвя разбирането ни за работата на Вселената? Защо светят звездите? Защо ядрената енергия е толкова по-ефикасна от тази на въглищата или петрола? Какво е масата? Последният въпрос ще ни отведе в чудния свят на елементарните частици, които ни отварят нови простори за разбирането на Вселената, част от която сме.
По пътя ще посетим мястото на един от най-големите научни експерименти, провеждани някога: небезизвестния Голям адронен колайдер, гигантски ускорител на частици, способен да пресъздаде условията, съществували части от секундата след Големия взрив.

????Книгата е в краткия списък на престижната награда за научнопопулярни заглавия на The Royal Society (Британската академия на науките).

След като обиколи света, научното шоу „Хоризонти“ на проф. Брайън Кокс е в Зала 1 на НДК на 5 април. С помощта на най-съвременни аудио-визуални технологии, проф. Кокс ни показва далечни галактики, космически светове, супермасивни черни дупки и последните научни теории за произхода на Вселената. Каквa е същността на пространството и времето? Как е възникнал животът, колко ли рядко се среща и каква е неговата значимост за Космоса? Шоуто ще ни заведе на вълнуващо пътуване из нашата прекрасна и озадачаваща Вселена. „Хоризонти“ е тук, за да отпразнува нашата цивилизация, музиката, изкуството, философията и науката ни. И да представи една оптимистична визия за бъдещето ни, стига да не спираме да изследваме и разгадаваме Природата с почитание, и да ценим себе си и другите човешки същества.

Brian Cox

Отзиви

Мария Шиварова 13/06/2024

Книгата успява да направи сложните концепции интересни. Не всичко става ясно веднага, но книгата си върви гладко дори с малки пропуски в четенето. Учудващо, но физиката ми действа разтоварващо!

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
Captcha