Издателство РИВА с две нови заглавия по време на пролетния базар на книгата

„Жозеф Фуше“ и  „Харемът“ са най-новите книги на издателство РИВА

Издателство РИВА ще представи две нови заглавия по време на пролетния базар на книгата, който ще се проведе от 30 май до 5 юни в парка пред Националния дворец на културата (НДК).

В „Харемът“ авторът Ибрахим Карахасан-Чънар  не изневерява на увлекателния си стил, който ни кара да прочитаме книгите му на един дъх. Място на „полесражението“ в книгата е предимно Истанбул, метрополията на могъщата Османска империя, градът с двойствен морал и стандарти, разпадащи се взаимоотношения и рухнали мечти.

Какво всъщност знаем за харема като обществен институт? Истина ли е, че той е мрачна обител за сексуална експлоатация и заточение на нещастни девойки? Или пък техният живот има своята бляскава и привлекателна страна, извоювана вероятно с цената на много интриги, кинжали, въже и отрова. Какви са вкусовете на османските султани за женска красота и как, както неведнъж в историята се случва, една от стотиците конкурентки в харема успява да завладее сърцето на могъщия владетел? Отговорите на тези въпроси се крият на страниците на тази завладяваща книга.

Книгата „Жозеф Фуше“ ще позволи на читателите да се докоснат до една от най-противоречивите личности на Френската революция. Тя проследява драматичния път на четирикратния министър на вътрешните работи на Франция – път на възходи и падения, задкулисни игри и съвършен полицейски контрол дори върху фигури като Наполеон.

Най-голямото у нас книжно изложение се открива официално на 30 май (понеделник) в 11:00 часа пред Националния дворец на културата и ще продължи до 5 юни (неделя). В продължение на една седмица ще станем свидетели на богата съпътстваща културна програма с над 100 литературни събития, които ще вървят паралелно на основните сцени, на щандовете на издателите и на различни локации в столицата – премиери на нови книги, срещи с автори, преводачи и издатели, дискусии, презентации, игри за децата, състезания по грамотност, литературни четения и други.

Акцент на грандиозното събитие, посветено на грамотността, тази година ще бъде V-тия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Той ще им предложи самостоятелно обособена сцена с програма, целяща повишаване интереса към литературата и четенето. Предстоят много срещи с чуждестранни и български автори, творчески работилници – за илюстрации, поезия в рима, приказки и много други събития, провокативно насочени към детското любопитство.

Пролетният базар на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година.

Създадено през 1990 г., РИВА е едно от първите частни издателства в България. Неговата тематична програма е ориентирана към историята, философията, обществените науки, художествената литература от български и чуждестранни автори, гръцката и латинската епиграфика, музикологията. РИВА публикува световни и български писатели, трудове на учени и изследователи с международен престиж.