Книга на Стефан Цвайг представя една от най-противоречивите личности на Френската революция


Кой е Жозеф Фуше? Неизкушеният от историята на Френската революция читател би могъл да добие представа дори от няколко кратки, но завладяващи описания, които прави Стефан Цвайг на своя герой в книгата „Жозеф Фуше“.

„На Църквата се отдава също така само временно и не всецяло, както по-късно на революцията, на Директорията, на Консулството, на империята или на кралството. Жозеф Фуше не поема задължение да бъде верен до края на живота си дори на Бога, камо ли на някой човек!“, така авторът описва героя си и допълва: „Фуше ще слуша спокойно, ще понася с хладна усмивка и без да му трепне окото най-груби оскърбления, най-срамни унижения – няма заплаха, нито ярост, която да разтърси този човек с рибя кръв. Робеспиер и Наполеон се разбиват в това каменно спокойствие като вода в канара; три поколения, цяло потомство ще рухне в приливите и отливите на своите страсти, но той, единственият безстрастен, ще устои студен и горд“.

Книгата „Жозеф Фуше“, която излиза на български благодарение на издателство „РИВА“, ще позволи на читателите да се докоснат до една от най-противоречивите личности на Френската революция. Тя проследява драматичния път на четирикратния министър на вътрешните работи на Франция – път на възходи и падения, задкулисни игри и съвършен полицейски контрол дори върху фигури като Наполеон.

Стефан Цвайг е австрийски писател, роден на 28 ноември 1881 година във Виена в еврейско семейство на заможен фабрикант. Цвайг е сред първомайсторите на австрийската психологическа новела. Спечелва си световна слава като есеист и автор на културно-исторически биографични творби. На 22 февруари 1942 година, Стефан Цвайг слага край на живота си заедно със своята съпруга Шарлоте Алтман.