Днес не ми се излиза

18.00 лв.
  • Автор: Неда Узунколева
  • ISBN: 978-954-320-926-2
  • Корици: меки
  • Страници: 260
  • Дата на Издаване: 27-03-2024

Неда Узунколева с романа „Днес не ми се излиза“ e лауреатът за 2024 на Национална награда за литературен дебют „Южна пролет“!„Днес не ми се излиза“ е впечатляващо уверен дебют. Написан енергично, бунтарски, почти по мъжки, с животворна ирония и плътни изречения, романът на Неда Узунколева проследява интензивния вътрешен монолог на трима герои, оголени до най-човешкото си състояние това между живота и смъртта. Техните истории ни припомнят, че истинското живеене е за фанатиците, за способните да изживяват по хиляда живота на ден. 

Това е възторжен трибют именно към тях хората извън кутията. Тези, които макар и да прекосяват куп чужди съдби, остават самодостатъчни. Които свирят на една-единствена струна, но го правят гениално. Затова и вярата в създаването на самия себе си в самоизмислянето си е в центъра на този роман.  

За Неда Узунколева истинският творец може да принадлежи само на онази порода хора, които са изнасилили живота, които са страдали и накрая са изгорели като факли, за да осветят пътя на тези след тях“ 

И ако в един роман, подобно на приказка, може да има поука, то тук тя е тъкмо тази: че трябва да се живее, че от човека не се иска нищо друго. Малко са дебютите, които владеят с такава енергия разказването и увличат любопитството с всяко следващо привидно семпло, но попадащо право в целта изречение.  

 Антония Апостолова 

 

Зрял, интелигентен и пристрастяващ дебют, напоен със сладко-горчиви интроспекции и с попкултурни препратки, с персонажи, които трудно допускат до себе си, но веднъж сторят ли го, не можете да се отделите от тях; три автентично разгърнати и динамични съдби, на границата между разрухата и съзиданието, които обитават смущаващо позната градска екосистема, а след края продължават да съществуват и извън нея - в самите нас. 

 Благой Д. Иванов 

Отзиви

Този продукт няма отзиви.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
Captcha