История

Показани 1 от 100 | 159 (2 Страници)
Османските потай...
-30%

Османските потай...

13.93 лв.

19.90 лв.

Без данък: 13.93 лв.

Подобно на Османските потайности: Харемът от същия автор, книгата Османските потайности: Еничарите ни завладява с оригиналния си и увлекателен стил. Това е уникално и неподправено историческо изследване на еничарството: за създаването, разцвета и ликвидацията на една каста, която е била ухажвана политическа и военна си..

Кратка история н...
-30%

Кратка история н...

16.80 лв.

24.00 лв.

Без данък: 16.80 лв.

Книгата „Кратка история на Турция. Културно-исторически преглед“ на Ибрахим Карахасан-Чънар е поглед „отвътре“, завладяващ разказ за историята, културата и политиката на югоизточната ни съседка.В книгата е отделено подобаващо внимание на „бащата на турската нация“ Мустафа Кемал Ататюрк. Той е личността, която позволи н..

Елегия за краище...
-30%

Елегия за краище...

13.30 лв.

19.00 лв.

Без данък: 13.30 лв.

Българите в Западните покрайнини са част от нас. Плът от българската плът, кръв от българската кръв, те носят в сърцата си българския дух, ценностите и копнежите български. Налага се да го кажа – носят ги по-достойно от нас, свободните българи. Носят ги с онова достойнство, което може да се роди само от липсите и страд..

Кървави поля. Ев...
-30%

Тимъти Снайдър

Кървави поля. Ев...

20.30 лв.

29.00 лв.

Без данък: 20.30 лв.

КЪРВАВИ ПОЛЯ е обявена за най-добра книга на годината от: Тhе Atlantic ◊ Economist ◊ Financial Times ◊ Independent (London) ◊ New Republic ◊ BBC History Magazine ◊ New Statesman (London) ◊ Seattle Times ◊ Telegraph (London) ◊ Jewish Forward ◊ Reason Magazine „Мъчителна история, разказана великолепно.“ („Файненшъл ..

Османските потай...
-30%

Османските потай...

14.00 лв.

20.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Ибрахим Карахасан-Чънар (1955 г., гр. Никопол) е автор на знакови произведения, които включват в тематиката си странознанието, етнологията, историята, религията, бита и културата на малцинствата. Доктор в областта на културно-историческото наследство, чийто творчески път включва книгите: Турция, Етническите малцинств..

Кратка история н...
-30%

Жак Атали

Кратка история н...

11.13 лв.

15.90 лв.

Без данък: 11.13 лв.

Как ще изглежда светът през следващите петдесет години? Интригуващ въпрос, на който световноизвестният финансист, икономист и политик Жак Атали (роден през 1943 г.) отговаря компетентно и интригуващо, като се опира на опита и познанията, натрупани от човечеството в неговата хилядолетна история. Взаимоотношенията между ..

История на Гърция
-30%

История на Гърция

11.83 лв.

16.90 лв.

Без данък: 11.83 лв.

Никълъс Думанис е австралийски историк от гръцко потекло. Основните му интереси са Европа и Средиземноморието. Позовавайки се на последните проучвания на древната, средновековната и съвременната история, този том проследява гръцката култура и общество от Бронзовата епоха до настоящето. Написана за обикновения читател и..

Самюъл Пийпс. Дн...
-30%

Самюъл Пийпс

Самюъл Пийпс. Дн...

11.83 лв.

16.90 лв.

Без данък: 11.83 лв.

Самюъл Пийпс (1633 – 1703) е английски писател, държавен чиновник и ерудит, автор на този знаменит дневник – един от основните исторически извори за периода на английската Реставрация.Той съдържа свидетелства от първо лице за значими събития като чумната епидемия (1665), втората англо-нидерландска война (1665 – 1667) и..

Александър Ганчев

Войните през Тре...

24.00 лв.

Без данък: 24.00 лв.

Капиталният труд на полковник Александър Ганчев съдържа четири книги:1. Сръбско-българската война2. Балканската война 1912 – 1913 г.3. Междусъюзническата война 1913 г.4. България в Първата световна войнаКак България е воювала за националното си обединение със своя политически и военен потенциал, научаваме от фактите и ..

Израел. История ...
-30%

Мартин Гилбърт

Израел. История ...

20.99 лв.

29.99 лв.

Без данък: 20.99 лв.

Книгата обхваща историята от зараждането на идеята за създаването на нова, модерна еврейска държава в средата на XIX век до днес. В повествованието е изтъкната ролята на отделния човек – държавник, политик, военен или обикновен гражданин. Наред с историята на страната и събитията от световно значение, е представена..

От бездънната бе...
-30%

Иван Тутев

От бездънната бе...

13.30 лв.

19.00 лв.

Без данък: 13.30 лв.

Дневникът, който държите в ръцете си, e свидетелство от особен порядък. Той е вик на душата, но и документ за едни разбити илюзии – утопични и леви. Неговият автор Иван Тутев (1902 – 1981) е обявен за „враг на народа“ през 1949 г. от хора, които смята не за противници, а за свои съмишленици. Ляв интелектуалец от кръга ..

Генерали на духа
Няма наличност

Румяна Пенчева

Генерали на духа

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Книгата представя за пръв път част от архива на талантливия и достоен български офицер полковник Александър Ганчев, строител и организатор на културния живот на българската армия през войните в началото на ХХ век. Привлякъл творците на българската култура - писатели, художници, артисти, композитори, музиканти, той рабо..

Големите разкази...
Няма наличност

Румен Даскалов

Големите разкази...

28.00 лв.

Без данък: 28.00 лв.

Настоящата книга представя Големия национален (и национализиращ) разказ за Българското средновековие от Паисий до днес. Проследяват се, в частност, наченките на този разказ в "романичната" историография, изграждането му от т.нар. критическа или научна историография, опитът за марксически контраразказ след 1944 г. и пос..

История на Африка
Няма наличност

Кевин Шилингтън

История на Африка

30.00 лв.

Без данък: 30.00 лв.

История на Африка e илюстративно и критично въведение в историята на континента, което отразява най-новите изследвания на стародавното и пленително минало на Африка. История на Африка започва от зората на човешкия род и проследява миналото на континента от древността до съвременността. Изследвана е ранната поява на зе..

Митове и легенди...
-30%

Томас Булфинч

Митове и легенди...

12.60 лв.

18.00 лв.

Без данък: 12.60 лв.

В книгата оживяват подвизите на крал Артур и рицарите на Кръглата маса, пирове, турнири и смели сражения, възвишена любов към Дамата на сърцето, романтичните предания за Тристан и любимата му Изолда, историята на крал Лир и трите му дъщери, приключенията на Робин Худ и веселите му стрелци, чудесата на магьосника Мерлин..

Спомени за Руско...
Няма наличност

Евгения Тур

Спомени за Руско...

8.00 лв.

Без данък: 8.00 лв.

Евгения Тур е необикновена личност с ярко присъствие в културния и обществения живот в Русия през XIX в. Произведенията ѝ предизвикват силен отзвук и са предизвикателство към представите за ролята на жената. Затова я наричат „руската Жорж Санд”. Мемоарите на Евгения Тур за Руско-турската война през 1877 – 1878 г. са у..

Забранената плът
-30%

Диан Дюкре

Забранената плът

11.20 лв.

16.00 лв.

Без данък: 11.20 лв.

Забранена плът още от зората на цивилизациите, женският полов орган всява страх у мъжа, доставя му удоволствие и живот, разпалва копнежа и омразата. До ден днешен го заточават, проклинат и заклеймяват публично, възвеличават го и го осакатяват, но макар и да го целуват, винаги намират за какво да го обвинят. Похищават г..

Големите арабски...
Няма наличност

Хю Кенеди

Големите арабски...

24.00 лв.

Без данък: 24.00 лв.

Арабският свят е създаден със спираща дъха бързина. Римската империя постига пълната си експанзия за 200 години, докато арабските армии превземат целия Среден изток, Северна Африка и Испания в рамките само на едно поколение; поглъщат хилядагодишната Персийска империя и свеждат Византийската империя до неголеми територи..

София и балканск...
-30%

Зорница Велинова и Ивайло Начев

София и балканск...

14.00 лв.

20.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Настоящото издание обединява изследванията на двама историци в една от слабо развитите сфери на българската историческа наука, каквато е социалната и в частност градската история. В основата му стоят две наскоро защитени докторски дисертации като сравнителното изследване на Белград и София и това върху Загреб, Любляна ..

Александър Велик...
-30%
Няма наличност

Джон Грейнджър

Александър Велик...

9.80 лв.

14.00 лв.

Без данък: 9.80 лв.

Специалист по военна история, авторът изследва една от най-популярните исторически личности – Александър Велики, но... в нова светлина. Изключителен военен гений, Александър разширява границите на империята си до необозрими предели. Но не може да я управлява и опази. Неспособността му да делегира власт, да подготви н..

Носталгично - тр...
Няма наличност

Ивет Анави

Носталгично - тр...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

"Носталгично - традиции на пловдивските евреи в миналото" разглежда традициите, обичаите и нравите на една от най-компактните и активни народностни групи в Пловдив - хилядолетен град и пресечна точка на множество етноси и култури...

Личната библиоте...
-30%

Тимъти У. Райбек

Личната библиоте...

11.20 лв.

16.00 лв.

Без данък: 11.20 лв.

Изискано написана... прецизно обоснована... завладяваща... предизвикателна... - Иън Кершоу, The New York Sun Райбек пише умело и с пестеливи думи нахвърля щрихите на историята и прехода на бъдещия диктатор от млад доброволец до твърд и разочарован войник. - The Boston Globe Райбек не предлага поредната обширна биог..

Ислямът. Религия...
Няма наличност

Бърнард Люис

Ислямът. Религия...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

За много хора ислямът е мистерия. Бърнард Люис и Бънтзи Чърчил изследват в какво вярват последователите на исляма и как тяхната религия ги е оформила, развила е богати и разнообразни култури и политика в продължение на повече от четиринайсет века. Тази книга ще ни помогне да разберем ислямската действителност: По к..

История на Швейцария
Няма наличност

Томас Майсен

История на Швейцария

17.00 лв.

Без данък: 17.00 лв.

ИСТОРИЯ НА ШВЕЙЦАРИЯВ книгата са обобщени компактно и модерно най-новите проучвания за възникването на Швейцарската конфедерация и е показана нейната поразителна устойчивост, застрашавана от множество разломни линии. Авторът безпристрастно и умерено представя формирането на конфедералните съюзи и легендите за освобожде..

Пориви и покруси...
-30%

Димитър Ненов

Пориви и покруси...

14.00 лв.

20.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

В книгата са разгледани подробно събитията, състояли се през първите години след 10 ноември 1989 г. Разсекретените неотдавна документи на Президентството и на Народното събрание за първи път осветяват документално задкулисието на прехода. Картината допълват непознати до днес документи от архива на СДС, от архивите на п..

Японска хроника
-30%

Никола Бувие

Японска хроника

8.40 лв.

12.00 лв.

Без данък: 8.40 лв.

След "Употребата на света" (2004) българският читател има възможността да се докосне до още едно от произведенията на издавания в цял свят швейцарец Никола Бувие (1929-1998), "пътешественик от рядка порода", провъзгласен за предводител на цяло поколение писатели пътешественици. Запитан "Можеш ли да разбереш Япония, без..

Войната. Кратка ...
-30%

Джереми Блек

Войната. Кратка ...

9.80 лв.

14.00 лв.

Без данък: 9.80 лв.

Книгата на професор Джереми Блек Кратка история на войната е един от най-блестящите примери за новия подход в изучаването на военната история. За разлика от традиционния метод, който се фокусира прекалено тясно върху войните, оказали влияние единствено върху западната история, и разглежда военното развитие само през пр..

Кратка история н...
Няма наличност

Хорхе Саборидо Лусиано де Привителио

Кратка история н...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Как страна, богата на суровини и с високообразовано население, отбелязва толкова незначително развитие през втората половина на XX век? "Кратка история на Аржентина" е опит за отговор на този въпрос без формулировки a priori. Историческото развитие на страната е показано като обусловено от многобройни фактори - социалн..

История на Сицилия
Няма наличност

Жан-Ив Фретинье

История на Сицилия

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Трудно бихме могли да си представим територия, на която през различните исторически епохи да са се редували толкова бляскави цивилизации и която да е била обитавана от толкова различни народи! От Античността до наши дни Сицилия е страната, където процъфтяват едни от най-прочутите гръцки полиси, където властват Римската..

История на Мюнхен
Няма наличност

Жан-Пол Блед

История на Мюнхен

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Както всеки град, Мюнхен създава своя митология около впечатляващи образи. Той се налага като град на бирата (Bierstadt) и Октоберфест с огромните бирарии, „просторни като катедрали”, но и като град на изкуството (Kunststadt), богат с барокови паметници, с перлите си в стил рококо, с галерии и престижни булеварди. Чес..

Жените на диктат...
Няма наличност

Диан Дюкре

Жените на диктат...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Те се казват Инеса, Клара, Надя, Магда, Фелисмина, Дзян Цин, Елена, Катерина... А мъжете носят имената Ленин, Мусолини, Сталин, Хитлер, Салазар, Мао, Чаушеску, Бокаса. Може да са леки момичета или големи буржоазни интелектуалки, временни връзки или страстни любови, може да ги насилват или превъзнасят, но неизменно приб..

Елен Карер д' Анкос

Русия между два ...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

През 1991 г. Съветската империя е ликвидирана заедно с комунистическата система от собствения си лидер Борис Елцин, който вярва, че плаща цената за модернизацията на страната, и очаква Европа да я приеме с отворени обятия. Какво остава от тази илюзия двайсет години по-късно?Елен Карер д'Анкос показва всички недора..

История на футбола
Няма наличност

Пол Дичи

История на футбола

28.00 лв.

Без данък: 28.00 лв.

Книга за еволюцията на най-популярния спорт на света, навлязъл в трето столетие. Как се заражда съвременният  футбол, как се формират правилата, как започват и се развиват националните и международните шампионати? Увличащ разказ за всички герои, отбори и  знаменателни събития  в играта, запленила народите и повлияла въ..

АСАН
Няма наличност

Владимир Маканин

АСАН

25.00 лв.

Без данък: 25.00 лв.

"Асан" е роман за войната в Чечня. Но не за тази, за която разказват медиите. Авторът подтиква читателя към собствени разсъждения за закономерностите на битието, за същността и проявленията на човешката природа. Войната и човешката душа в романа са неразривно свързани. С вещината и емоцията на таланта Маканин съумява д..

Пиратите. Флибус...
-30%

Жан-Пиер Моро

Пиратите. Флибус...

12.60 лв.

18.00 лв.

Без данък: 12.60 лв.

Флибустиери и пирати на Карибите и в Южните морета (1522-1725) Няма дете по света, което да не е прекарвало чудни мигове в компанията на тайнствения Джон Силвър, да не е треперило пред страшния Ракам Червения или да не се е прехласвало от невероятните премеждия на капитан Блъд. Пирати... Самата дума отприщва въо..

1914-1918 Истори...
Няма наличност

Дейвид Стивънсън

1914-1918 Истори...

33.00 лв.

Без данък: 33.00 лв.

Утвърденият английски историк проф. Дейвид Стивънсън, посветил се на изучаване на отношенията между европейските държави през XIX и XX век, предлага забележително по своя обхват и дълбочина изследване на Първата световна война. Със силата на фактите, на документите и на проницателния анализ той описва в детайли, с епич..

2 Десетилетия и ...
Няма наличност

Юрий Дачев

2 Десетилетия и ...

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Двадесет години от живота на един от най-обичаните и успешни български театри: Малък градски театър (зад канала). Слепени от вестникарски изрезки, театрални програми, черно-бели и цветни снимки и "лични" междуредия. Да влезем в историята като в театър" - предлага авторът. Струва си да го послед..

XVI век
-30%

Бартоломе Бенасар, Жан Жакар

XVI век

12.60 лв.

18.00 лв.

Без данък: 12.60 лв.

Подготвен от силния кипеж на изтичащото ХV столетие и оплоден от пътешествията на изследователи, които свързват стария западен свят с други цивилизации, ХVІ век се очертава като период, богат на събития, конфликти, промени и политическо, икономическо, философско и творческо обновление. С него се ражда Модерната епоха.Б..

Робер Калве

Американците. Ис...

13.50 лв.

Без данък: 13.50 лв.

Макар официалното съществуване на Съединените щати да се измерва с малко повече от две столетия, американците не са народ без история, както понякога произволно се твърди. Особено ако обърнем взор към индианските култури, процъфтявали преди 1492 година и дълго време устоявали на европейското нашествие. Най-могъщата дър..

Балканите 1804-1999
Няма наличност

Миша Глени

Балканите 1804-1999

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Изявен журналист, кореспондент на Би Би Си за Централна Европа в началото на 90-те, Миша Глени е сред най-добрите познавачи и тълкуватели на процесите в Балканския регион от близкото и по-далечно минало. Книгата му Разпадането на Югославия (1992) предизвиква изключителен интерес и е издадена в редица страни. В последно..

Балканите в свет...
Няма наличност

Андрю Барух Вахтел

Балканите в свет...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

В историческата и литературната представа Балканите обикновено се открояват като застрашителен район, раздиран от етническа и верска омраза, винаги готов да избухне в яростен конфликт. Изтъкнатият учен проф. Андрю Барух Вахтел предлага друга гледна точка, позитивна и далеч по-полезна за разбирането и оценката на процес..

Бразилия
Няма наличност

Кирил Шопов

Бразилия

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

От Кастело Бранко до Дилма Русев Външна политика и вътрешен напредък Книгата представя развитието на Бразилия като изгряваща световна сила и вероятен следващ постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Авторът проследява външната политика на страната от периода на военния режим до управлението на Дилма Русев и прав..

Бъдещето на Европа
Няма наличност

Петко Ганчев, Димитрий Димитров

Бъдещето на Европа

oчаквайте

Без данък: 0.00 лв.

Задавала тон в технологическото, икономическото, социалното и духовно-културното развитие на човечеството в продължение на няколко века (XV-XX век), през последните десетилетия, с нарастващ темп след Втората световна война, днес Европа отново е активен субект на историческото действие, който носи в себе си предпоставки..

Военното дело (1...
-30%

Джереми Блек

Военното дело (1...

23.10 лв.

33.00 лв.

Без данък: 23.10 лв.

Джереми Блек (роден на 30 октомври 1955 г.) е сред най-известните британски учени, специалист по история на военното дело, професор от Университета на Ексетър, член на Центъра за изучаване на историята на Америка и Запада, както и на престижния Институт за външна политика. Автор е на повече от сто изслед..

Втората история ...
-30%

Алфред Вал

Втората история ...

11.20 лв.

16.00 лв.

Без данък: 11.20 лв.

Сред огромната по обем историческа книжнина, посветена на нацизма, трудът на университетския преподавател Алфред Вал се откроява като професионално и модерно написано изследване, което разкрива нови измерения на дълго и подробно проучваната тематика. Авторът насочва вниманието си към съдбата на привържениците на национ..

География на света
Няма наличност

Жан-Клод Баро, Гийом Биго

География на света

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

След История на света ("Рива", 2006), чийто успех беше безспорен, университетските преподаватели Жан-Клод Баро и Гийом Биго приемат ново предизвикателство - в сравнително малка книга да поберат цялата география на човечеството. В динамичния съвременен свят хората пътуват все повече и по-настървено. Снимките, направени ..

Гърците, странат...
Няма наличност

Джеймс Петифър

Гърците, странат...

7.50 лв.

Без данък: 7.50 лв.

Джеймс Петифър е историк и журналист, роден в Англия през 1949 г. Познава Балканския полуостров и отразява събитията в района за най-авторитетните английски вестници, радиото и телевизията. Преподава в Оксфорд. Обект на изследване са съвременна Гърция и нейната следвоенна история. Анализирани са основните проблеми на г..

Дания
Няма наличност

Йорг-Петер Финдайзен

Дания

12.50 лв.

Без данък: 12.50 лв.

От праисторическите времена до модерното съвремие, от първите човешки следи на днешната територия на Дания преди около 200 000 години до края на XX век - внушителен и респектиращ със своя обхват е периодът, който изследва утвърденият историк Йорг-Петер Финдайзен, преподавател в престижни европейски университети. Той пр..

Гари Диксън

Детският кръстон...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Средновековна история, съвременно историческо митотворчество. За Детския кръстоносен поход се знае малко или почти нищо. Подробностите са известни единствено на специалистите и на по-запалените любители на средновековната европейска история. Медиевистът Гари Диксън, преподавател в Оксфордския университет, запълва по ин..

Диалог за етиката
-30%

Роже-Пол Дроа

Диалог за етиката

4.90 лв.

7.00 лв.

Без данък: 4.90 лв.

Етика е сред най-често употребяваните думи днес - в речи, в медии, в книги, във вихъра на ежедневието, при формално и неформално общуване. Но знаем ли какво точно означава? Дали е просто синоним на нравственост? Или изисква създаване на нови правила? И кой трябва да разсъждава над нейната същност? Единствено мислителит..

Династията на Ме...
Няма наличност

Кристофър Хибърт

Династията на Ме...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Медичите са банкерска фамилия с несметно богатство, огромна власт и гореща кръв, невиждани в историята. Покровители на неизвестни за времето си художници и учени като Леонардо да Винчи, Микеланджело, Ботичели и Галилей, в продължение на повече от три столетия влияят на държавници, творци, висши църковни сановници. Ала ..

Древни загадки
Няма наличност

Питър Джеймс и Ник Торп

Древни загадки

25.00 лв.

Без данък: 25.00 лв.

Какво е представлявал Минотавърът? Съществувал ли е наистина Робин Худ? Как Витлеемската звезда се вписва в науката астрономия? В продължение на столетия философи, учени и самозванци са се опитвали да проникнат в загадките на древността - от Стоунхендж, през унищожаването на Содом и Гомор, до изчезването на Атлантида. ..

Друидите. Филосо...
Няма наличност

Жан-Луи Брюно

Друидите. Филосо...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Кои всъщност са друидите? Обгърнати в тайнственост, от Античността насам те предизвикват странен интерес и си остават загадка. Митовете и идеологията през двете хилядолетия, последвали изчезването им, допринасят още повече за замъгляване на техния образ. Жреци, магьосници, гадатели, духовни наставници, достъпни само за..

Евразийската имп...
Няма наличност

Елен Карер д' Анкос

Евразийската имп...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

Постоянен секретар на Френската академия от 1999 г., една от малкото жени сред "безсмъртните", Елен Карер д'Анкос е влиятелен учен, ерудиран политолог, специалист по руска и славянска история, преподавател в Сорбоната и в други авторитетни френски университети. Потомка на руски дворяни от грузински произход (рожденото ..

Евреите
Няма наличност

Стефан Ансел

Евреите

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

Едва ли някога науките, посветени на библейската вселена, са възбуждали толкова дебати, изследвания и полемики сред широка аудитория от цял свят. Археологията постига значителни успехи като непрекъснато довнася нови изненадващи открития за света и народа, създали Библията.Това предизвиква много по-обхватни размисли вър..

Етруските. Истор...
-30%

Жан-Пол Тюилие

Етруските. Истор...

10.50 лв.

15.00 лв.

Без данък: 10.50 лв.

Преди Ренесанса, преди управлението на император Август, господството на етруските представлява първият значим период във формирането на Италия. Етруската цивилизация достига своя разцвет през VII и VI век преди нашата ера. Тогава този древен народ, смятан за странен и загадъчен, доминира почти над целия Апенински полу..

Животът в древна...
Няма наличност

Жан Ботеро

Животът в древна...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Колектив от компетентни френски учени с ръководител проф. Жан Ботеро, утвърден историк и изследовател на Изтока, повежда читателя на неустоимо пътешествие из обширните земи на древна Месопотамия. За непосветения то е истинско удоволствие и той неусетно добива ценни познания, които събуждат любопитство и желание за навл..

Златното съкрови...
Няма наличност

Иван Добрев

Златното съкрови...

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

Настоящото аналитико-критично и сводно-обобщително лингвистико-историографско изследване е първото и единствено по рода си проучване на прабългарите и техния език от Късната Античност и Ранното Средновековие, по земите на Източна и Средна Европа, Кавказ и Балканите. То се провежда на базата и с привличането и анализа н..

Израел. История
Няма наличност

Мартин Гилбърт

Израел. История

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

Дело на авторитетното английско издателство "Дабълдей", трудът представлява пространен обзор на петдесетгодишната история на тази държава, включително събитията от средата на ХІХ век, довели до конституирането. Представена е дейността на пионерите и основателите, както и на държавници и политици, определили облика и пр..

Империи от равни...
-30%

Лесли Адкинс

Империи от равни...

12.60 лв.

18.00 лв.

Без данък: 12.60 лв.

По своята значимост и мащаб делото на британския лингвист и изследовател Хенри Роулинсън е сравнимо единствено с постиженията на френския египтолог Жан-Франсоа Шамполион. Авторката на редица трудове по археология и стара история Лесли Адкинс посвещава тези страници на научния подвиг на англичанина, благодарение на койт..

Индианците в Сев...
-30%

Даниел Роайо

Индианците в Сев...

9.80 лв.

14.00 лв.

Без данък: 9.80 лв.

Вече половин хилядолетие индианците не престават да ни смайват. Професорът по американска цивилизация Даниел Роайо, автор на повече от трийсет творби, изследващи миналото на Запада и етническата култура на САЩ, прекрачва отвъд митовете и зрелищните образи на индианеца в масовото съзнание, за да опише цялото многообрази..

Иранците: Истори...
Няма наличност

Ив Портер

Иранците: Истори...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

След кратък преглед на територията авторът проследява основните исторически моменти в развитието на многоликия ирански свят. Редом с дългия низ от събития той привлича вниманието и към забележителни места и паметници, към видни творци на изкуството и културата през различните епохи...

Истанбул. Имперс...
Няма наличност

Джон Фрийли

Истанбул. Имперс...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Джон Фрийли е автор на над двайсет други произведения, повечето от които посветени на градове и държави в Югоизточна Европа. Познаващ Турция отблизо, в този свой труд той описва историята на Истанбул от неговото основаване до днешния ден. Зад неколкократната смяна на име, език, религия и политически статус пулсира безс..

Исторически съмнения
Няма наличност

Андрей Пантев

Исторически съмнения

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Основното съмнение в тези тематично обединени есета се простира до способността на съвременниците да оценяват миналото. По-прецизно до степените на тази способност. Всяка история е обременена от стереотипна приемственост. Тя винаги е и гледана през призмата на текущото съвремие. Тази непреодолима ограниченост не се отн..

История на Австр...
Няма наличност

Карл Воцелка

История на Австр...

16.50 лв.

Без данък: 16.50 лв.

Повечето съчинения, посветени на историята на Австрия, са твърде обемисти и обхващат предимно периода на властването на Хабсбургите. За разлика от подобен подход, известният австрийски учен и университетски преподавател Карл Воцелка (род. през 1947 г.) предлага стегнат и в същото време пълен и изчерпателен обзор, като ..

История на Адриатика
Няма наличност

Под редакцията на Пиер Кабан

История на Адриатика

35.00 лв.

Без данък: 35.00 лв.

Място на срещи и сблъсъци между народи, цивилизации, религии и политически режими, мост и граница между два различни свята, още от началото на историческата епоха Адриатика играе важна роля: път за проникване от Юга към Северна Европа и обратно, както показва богатата история на Венеция, комуникационна артерия между За..

История на албанците
Няма наличност

Серж Мете

История на албанците

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Твърда корица До началото на 90-те години на XX век французинът Серж Мете е университетски преподавател по икономически науки. След рухването на комунистическите режими се занимава с предприемаческа дейност в Централна и Източна Европа и успоредно с това се посвещава на изследване на историята на Балканите. От илирите,..

История на албан...
Няма наличност

Серж Мете

История на албан...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Мека корица До началото на 90-те години на XX век французинът Серж Мете е университетски преподавател по икономически науки. След рухването на комунистическите режими се занимава с предприемаческа дейност в Централна и Източна Европа и успоредно с това се посвещава на изследване на историята на Балканите. От илирите, д..

История на Амери...
Няма наличност

Пол Джонсън

История на Амери...

40.00 лв.

Без данък: 40.00 лв.

Автор на множество трудове, сред които Модерни времена, История на евреите и др., Джонсън е един от най-четивните в областта на научната литература. Задълбочено и с усет към детайла бележитият английски историк проследява развитието на Съединените щати от заселването на континента до наши дни. Той интерпретира събития ..

История на амери...
Няма наличност

Алън Бринкли

История на амери...

19.50 лв.

Без данък: 19.50 лв.

Алън Бринкли предлагана читателя увлекателно и интелигентно описание на американското минало, като постига точно равновесие между постиженията на съвременната историография и повествователното единство на авторската концепция. Бринкли доказва, че е възможно една книга да отрази богатия опит на различните култури на аме..

История на анархизма
Няма наличност

Жан Препозие

История на анархизма

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Утвърденият френски философ и университетски преподавател Жан Препозие поднася първото задълбочено историческо изследване на анархизма. Политическа доктрина, философия или по-скоро дух, начин на съществуване и жизнен идеал - какво всъщност е анархизмът? И трябва ли да бъде възприеман единствено като бунтарство и насили..

История на Армения
Няма наличност

Симон Паяслиян

История на Армения

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Проф. Симон Паяслиян от Бостънския университет поднася кратък, ала богат и многостранен обзор на две и половина хилядолетия история. Четири са големите теми, върху които съсредоточава изследователските си усилия: геополитическите съперничества между Изтока и Запада, арменската култура, политическото ръководство и ..

История на Белгия
-30%

Мари-Терез Бич

История на Белгия

9.10 лв.

13.00 лв.

Без данък: 9.10 лв.

Французойката Мари-Терез Бич е професор по история, автор на трудове, посветени на миналото на Белгия и на Европа, както и на процесите на европейската интеграция. Макар Кралство Белгия да съществува едва от 1830 г., днешната държава е плод на столетия бурна история, които са оставили траен отпечатък върху нейния облик..

История на Близк...
Няма наличност

Жорж Корм

История на Близк...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Ливанец по националност, макар и родом от Александрия, Египет, Жорж Корм (роден през 1940 г.) от десетилетия изследва миналото на държавите в Близкия изток. С доброто познаване на ислямската религия и цивилизация и с дългогодишната си работа в международни организации, банкови и финансови институции той се утвърждава в..

История на Брита...
Няма наличност

Джереми Блек

История на Брита...

17.00 лв.

Без данък: 17.00 лв.

Когато казваме "Англия" и "англичани", често имаме предвид цялата държава -Обединеното кралство и всички негови жители. За нас това е страна на вековните традиции, на непоклатимата стабилност и приемственост. Джереми Блек, един от най-известните и продуктивни съвременни британски историци, предлага едновременно увлекат..

История на Будапеща
-30%

Катрин Орел

История на Будапеща

12.60 лв.

18.00 лв.

Без данък: 12.60 лв.

От едната страна е Буда, дворцовият хълм, днес град-музей. Отсреща е Пеща, огнище на националното възраждане, на интелектуалното и икономическото развитие. През XIX век двата бряга се обединяват и Будапеща е наречена Лондон на Дунава. Поради географското си разположение градът винаги е бил мост между Изтока и За..

История на Бълга...
Няма наличност

Валерия Фол

История на Бълга...

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Intriguing аn соmрetently written the bооk mаnifests tоlerаnt dignity with whiсh the beаrers раrtiсiраte in building the mоdern united wоrld. (Оn English lаnguаge) Тhe bооk is the wоrk оf sсоlаrs with reрutаtiоn in the sсоlаrly соmmunity in аnd оutside Bulgаriа оwing tо their new арrоасh tо the histоry о..

История на Виена
-30%

Жан-Пол Блед

История на Виена

11.90 лв.

17.00 лв.

Без данък: 11.90 лв.

Всеки град има своите символи. Виена извиква в масовото съзнание хедонистични картини, населени с бални зали, Щраусови вихрени валсове и Пратера, дворците Хофбург, Белведере и Шьонбрун, катедралата "Свети Стефан", неповторимата атмосфера на виенските кафенета, които пазят спомена за Шницлер, Хофманстал, Рилке, Фройд, М..

История на Иран ...
Няма наличност

Жан-Пол Ру

История на Иран ...

17.00 лв.

Без данък: 17.00 лв.

Според мнозина учени изследването на иранската история не заема подобаващо място в световната историография и представата за нея е по-скоро повърхностна. Сякаш иранският свят е покрит с огромно було, изпод което прозират отделни имена: Суза, Персеполис, Самарканд, Исфахан, Шираз... миниатюри, стихове, излъчващи неподра..

История на Ирландия
Няма наличност

Майк Кронин

История на Ирландия

11.50 лв.

Без данък: 11.50 лв.

Що е Ирландия - в исторически, географски, социален и културен план? На този нелек въпрос търси отговор утвърденият историк Майк Кронин, като тръгва от XII век, за да стигне до зората на XXI-то столетие. Макар и купчинка земна маса в западния край на Европа, Ирландия играе съществена роля в съдбините на широкия свят. Т..

История на Ислан...
Няма наличност

Йон Р. Хяулмарсон

История на Ислан...

11.00 лв.

Без данък: 11.00 лв.

Исландският историк Йон Р. Хяулмарсон поднася живо и увличащо описание на развитието на исландската нация от древността до днешния ден. В стегнатото обзорно изследване са побрани повече от единайсет века история - от времето на викингите, през вековната зависимост от Норвегия, по-късно и от Дания, униженията и страдани..

История на Италия
Няма наличност

Пиер Милза

История на Италия

34.00 лв.

Без данък: 34.00 лв.

Надали има друга страна в Европа, която за четири хилядолетия да е преживяла толкова трусове, превратности, нашествия, демографски сътресения. Сякаш всички европейски народи и всички империи са си дали среща на тези земи, средище на невероятно натрупване на цивилизации. Във всяка епоха от своето развитие Италия предста..

История на Катар...
-30%

Мишел Рокбер

История на Катар...

15.40 лв.

22.00 лв.

Без данък: 15.40 лв.

Всепризнатият авторитет в областта на катарството Мишел Рокбер, лауреат на Голямата награда за история на Френската академия, поднася обстоен синтез и анализ на три трагични и съдбовни столетия. Научният труд е плод на трийсетгодишни издирвания и изследвания. Източник на информация са единствено изворите от онова време..

История на Китай
Няма наличност

Дж. А. Г. Робъртс

История на Китай

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Книгата на историка Дж. А. Г. Робъртс обхваща хилядолетната китайска цивилизация в нейната цялост - от праисторията и имперския период, през експанзията на европейските държави и опиумните войни, Синхайската революция от 1911 г., Народноосвободителната война през 1946-1949 г., до бурното съвременно развитие и активно п..

История на кръст...
Няма наличност

Жан Ришар

История на кръст...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

В страниците на тази книга са побрани две размирни столетия човешка история, озарени от пламъка на единоборството между Кръста и Полумесеца. От края на 1095 г., когато папа Урбан II прогласява Първия кръстоносен поход, до 1291 г., когато пада последното владение на кръстоносците, крепостта Акра, французинът Жан Ришар с..

История на любовта
-30%

Вероник Льозюйор-Шалме, Доминик Марни

История на любовта

4.20 лв.

6.00 лв.

Без данък: 4.20 лв.

"Обичам, следователно съществувам" би могло да бъде мотото на тази жива, бързоструйна, волна книга -пътешествие по хилядолетния друм на най-човешкото от всички чувства. С дяволито намигане две авторки - любопитни, съпричастни, развълнувани, непочтителни или поетични - ни увличат в своето изследване по тайните пътеки на..

История на малти...
Няма наличност

Бертран Галимар Флавини

История на малти...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Френският журналист, писател и критик Бертран Галимар Флавини поднася първото цялостно изследване на прочутия и славен с древните си традиции рицарски орден на хоспиталиерите, или йоанитите. Основоположници са кръстоносците в Палестина в началото на XII-то столетие. Историята на Суверенния малтийски орден е неделима ча..

История на Мексико
Няма наличност

Бъртън Къркуд

История на Мексико

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

Видният историк и университетски преподавател Бъртън Къркуд поднася обхватно и безпристрастно изследване на най-голямата испаноезична страна в света. От появата на първите хора по тези земи, през уникалните цивилизации на олмеки, маи, ацтеки, та чак до търсенето на политическа стабилност в зората на ХХI-то столетие, ав..

История на наука...
Няма наличност

Рей Спангенбърг, Даян К. Моузър

История на наука...

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

Рей Спангенбърг и Даян К. Моузър притежават значителен опит в популяризирането на научните достижения. Те посвещават стотици статии и десетки книги на върховете в научния напредък и на личностите, дарили човечеството с плодовете на творческия си гений. В този двутомник авторите разглеждат най-важните направления и реша..

История на наука...
Няма наличност

Рей Спангенбърг, Даян К. Моузър

История на наука...

17.00 лв.

Без данък: 17.00 лв.

Рей Спангенбърг и Даян К. Моузър притежават значителен опит в популяризирането на научните достижения. Те посвещават стотици статии и десетки книги на върховете в научния напредък и на личностите, дарили човечеството с плодовете на творческия си гений. В този двутомник авторите разглеждат най-важните направления и реша..

Ален Кабанту

История на нощта...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Професор по модерна история, утвърден специалист по западните култури през ХVІІ и ХVІІІ век, Ален Кабанту поднася уникално изследване като същност и обхват. Нощта не е просто отсъствие на светлина, което се свързва със съня. Различните епохи я населяват с безбройни митове, вярвания, фантазии. Нощта поражда разни образи..

История на Осман...
Няма наличност

Робер Мантран

История на Осман...

42.00 лв.

Без данък: 42.00 лв.

Най-новата пълна история на османската държава от сумрака на почти митичното и начало през ХІІІ век до катастрофалното и срутване в 1922 г., когато се ражда република Турция. Книгата е монография, написана от екип от световно утвърдени специалисти и засега е единствената, в която са отделени специални глави за състояни..

История на Прага
-30%

Бернар Мишел

История на Прага

11.20 лв.

16.00 лв.

Без данък: 11.20 лв.

Златна Прага, Прага на стоте кули, магически град - много са определенията на чешката столица и всички те издават неустоимия й чар. В нейната богата и бурна история владетелите се сменят - династията Пшемисъл, Карл IV, Ягелоните, Хабсбургите... Светската и религиозната власт оставят своя характерен отпечатък. За да се ..

История на Прусия
Няма наличност

Жан-Мишел Керотре

История на Прусия

15.50 лв.

Без данък: 15.50 лв.

Не са многобройни произведенията, посветени на самостоятелната история на Прусия - от нейните корени в епохата на Средновековието до влизането й в границите на Германската империя през 1871 г., та дори до скритото й присъствие и в наши дни. В този смисъл изследването на френския учен Мишел Керотре, автор на трудове вър..

История на Румъния
-30%

Траян Санду

История на Румъния

14.00 лв.

20.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Кръстовище на преселвания и нашествия от епохата на Римската империя чак до влизането на Червената армия през лятото на 1944 година, земите между Балтийско и Черно море крият пластове история. Дълбоки следи са оставили римляни, варвари, унгарци, монголи, османци, руснаци и западни народи. Неведнъж в хода на столетията ..

История на Русия...
Няма наличност

Евгений Шмурло

История на Русия...

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

Евгений Франциевич Шмурло (1853-1934) е сред най-изявените и ерудирани руски историци. Професор, член-кореспондент на Руската академия на науките, удостоен с почетни титли от престижни световни университети, той се посвещава на задълбочено и многопластово изследване на руската история. Усърдно проучва руски и чуждестра..

История на Санкт...
Няма наличност

Владимир Берелович, Олга Медведкова

История на Санкт...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Още от основаването си през 1703г. Санкт Петербург ражда митове. За да го съгради, Петър Велики събира десетки хиляди работници, мнозина от които измират и плъзва легендата, че е построен върху човешки кости. За по-малко от десетилетие Санкт Петербург става маякът на Руската империя, обърнат към Европа. Наследниците на..

История на света...
Няма наличност

Жан-Клод Баро, Гийом Биго

История на света...

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

С "История на света" в ръка, читателят би могъл да поразсъждава за съдбините на нашата планета, а и за собствената си индивидуална съдба на фона на колективната История на хилядолетния човешки род - героична и трагична, абсурдна или изпълнена със смисъл...

История на Среди...
Няма наличност

Жан Карпантие, Франсоа Льобрен

История на Среди...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Дело на утвърдени имена в съвременната френска историографска школа, този труд съдържа най-важното, дълбинното, трайното от неизброимо широка тема - Средиземноморието през три хилядолетия. Умело пестеливо, в един том, и безпристрастно са разкрити общите еволюционни процеси в региона от зората на цивилизацията до послед..

История на стран...
Няма наличност

Пол Арбластър

История на стран...

13.50 лв.

Без данък: 13.50 лв.

Историкът Пол Арбластър, преподавател в Университета в Льовен, Белгия, се е заел с амбициозна и нелека задача - да проследи пътя през столетията на три малки държави, чието историческо значение далеч надхвърля скромната им площ. Огромен е приносът на Белгия, Нидерландия и Люксембург за политическото, икономическото и к..

Показани 1 от 100 | 159 (2 Страници)