История

Показани 1 от 100 | 157 (2 Страници)

Елегия за краището. Съдбата на българите в западни...

19.00 лв.

Без данък: 19.00 лв.

Българите в Западните покрайнини са част от нас. Плът от българската плът, кръв от българската кръв, те носят в сърцата си българския дух, ценностите и копнежите български. Налага се да го кажа – носят ги по-достойно от нас, свободните българи. Носят ги с онова достойнство, което може да се роди само от липсите и страд..

Харемът

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Ибрахим Карахасан-Чънар (1955 г., гр. Никопол) е автор на знакови произведения, които включват в тематиката си странознанието, етнологията, историята, религията, бита и културата на малцинствата. Доктор в областта на културно-историческото наследство, чийто творчески път включва книгите: Турция, Етническите малцинств..

История на Гърция

16.90 лв.

Без данък: 16.90 лв.

Никълъс Думанис е австралийски историк от гръцко потекло. Основните му интереси са Европа и Средиземноморието. Позовавайки се на последните проучвания на древната, средновековната и съвременната история, този том проследява гръцката култура и общество от Бронзовата епоха до настоящето. Написана за обикновения читател и..

Самюъл Пийпс

Самюъл Пийпс. Дневник

16.90 лв.

Без данък: 16.90 лв.

Самюъл Пийпс (1633 – 1703) е английски писател, държавен чиновник и ерудит, автор на този знаменит дневник – един от основните исторически извори за периода на английската Реставрация.Той съдържа свидетелства от първо лице за значими събития като чумната епидемия (1665), втората англо-нидерландска война (1665 – 1667) и..

Александър Ганчев

Войните през Третото българско царство 1877 – 1918...

24.00 лв.

Без данък: 24.00 лв.

Капиталният труд на полковник Александър Ганчев съдържа четири книги:1. Сръбско-българската война2. Балканската война 1912 – 1913 г.3. Междусъюзническата война 1913 г.4. България в Първата световна войнаКак България е воювала за националното си обединение със своя политически и военен потенциал, научаваме от фактите и ..

Мартин Гилбърт

Израел. История – ново издание...

29.99 лв.

Без данък: 29.99 лв.

Книгата обхваща историята от зараждането на идеята за създаването на нова, модерна еврейска държава в средата на XIX век до днес. В повествованието е изтъкната ролята на отделния човек – държавник, политик, военен или обикновен гражданин. Наред с историята на страната и събитията от световно значение, е представена..

Иван Тутев

От бездънната бездна. Дневник от затвора и Белене...

19.00 лв.

Без данък: 19.00 лв.

Дневникът, който държите в ръцете си, e свидетелство от особен порядък. Той е вик на душата, но и документ за едни разбити илюзии – утопични и леви. Неговият автор Иван Тутев (1902 – 1981) е обявен за „враг на народа“ през 1949 г. от хора, които смята не за противници, а за свои съмишленици. Ляв интелектуалец от кръга ..

Генерали на духа
Няма наличност

Румяна Пенчева

Генерали на духа

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Книгата представя за пръв път част от архива на талантливия и достоен български офицер полковник Александър Ганчев, строител и организатор на културния живот на българската армия през войните в началото на ХХ век. Привлякъл творците на българската култура - писатели, художници, артисти, композитори, музиканти, той рабо..

Големите разкази за Българското средновековие...
Няма наличност

Румен Даскалов

Големите разкази за Българското средновековие...

28.00 лв.

Без данък: 28.00 лв.

Настоящата книга представя Големия национален (и национализиращ) разказ за Българското средновековие от Паисий до днес. Проследяват се, в частност, наченките на този разказ в "романичната" историография, изграждането му от т.нар. критическа или научна историография, опитът за марксически контраразказ след 1944 г. и пос..

Томас Булфинч

Митове и легенди от рицарските времена...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

В книгата оживяват подвизите на крал Артур и рицарите на Кръглата маса, пирове, турнири и смели сражения, възвишена любов към Дамата на сърцето, романтичните предания за Тристан и любимата му Изолда, историята на крал Лир и трите му дъщери, приключенията на Робин Худ и веселите му стрелци, чудесата на магьосника Мерлин..

Евгения Тур

Спомени за Руско-турската война 1877 - 1878...

8.00 лв.

Без данък: 8.00 лв.

Евгения Тур е необикновена личност с ярко присъствие в културния и обществения живот в Русия през XIX в. Произведенията ѝ предизвикват силен отзвук и са предизвикателство към представите за ролята на жената. Затова я наричат „руската Жорж Санд”. Мемоарите на Евгения Тур за Руско-турската война през 1877 – 1878 г. са у..

Диан Дюкре

Забранената плът

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Забранена плът още от зората на цивилизациите, женският полов орган всява страх у мъжа, доставя му удоволствие и живот, разпалва копнежа и омразата. До ден днешен го заточават, проклинат и заклеймяват публично, възвеличават го и го осакатяват, но макар и да го целуват, винаги намират за какво да го обвинят. Похищават г..

Големите арабски завоевания. Как ислямът промени с...
Няма наличност

Хю Кенеди

Големите арабски завоевания. Как ислямът промени с...

24.00 лв.

Без данък: 24.00 лв.

Арабският свят е създаден със спираща дъха бързина. Римската империя постига пълната си експанзия за 200 години, докато арабските армии превземат целия Среден изток, Северна Африка и Испания в рамките само на едно поколение; поглъщат хилядагодишната Персийска империя и свеждат Византийската империя до неголеми територи..

Зорница Велинова и Ивайло Начев

София и балканската модерност...

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Настоящото издание обединява изследванията на двама историци в една от слабо развитите сфери на българската историческа наука, каквато е социалната и в частност градската история. В основата му стоят две наскоро защитени докторски дисертации като сравнителното изследване на Белград и София и това върху Загреб, Любляна ..

Джон Грейнджър

Александър Велики: крахът на Македонската империя...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Специалист по военна история, авторът изследва една от най-популярните исторически личности – Александър Велики, но... в нова светлина. Изключителен военен гений, Александър разширява границите на империята си до необозрими предели. Но не може да я управлява и опази. Неспособността му да делегира власт, да подготви н..

Тимъти Снайдър

Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин...

29.00 лв.

Без данък: 29.00 лв.

КЪРВАВИ ПОЛЯ е обявена за най-добра книга на годината от: Тhе Atlantic ◊ Economist ◊ Financial Times ◊ Independent (London) ◊ New Republic ◊ BBC History Magazine ◊ New Statesman (London) ◊ Seattle Times ◊ Telegraph (London) ◊ Jewish Forward ◊ Reason Magazine „Мъчителна история, разказана великолепно.“ („Файненшъл ..

Носталгично - традиции на пловдивските евреи в мин...
Няма наличност

Ивет Анави

Носталгично - традиции на пловдивските евреи в мин...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

"Носталгично - традиции на пловдивските евреи в миналото" разглежда традициите, обичаите и нравите на една от най-компактните и активни народностни групи в Пловдив - хилядолетен град и пресечна точка на множество етноси и култури...

История на Африка
Няма наличност

Кевин Шилингтън

История на Африка

30.00 лв.

Без данък: 30.00 лв.

История на Африка e илюстративно и критично въведение в историята на континента, което отразява най-новите изследвания на стародавното и пленително минало на Африка. История на Африка започва от зората на човешкия род и проследява миналото на континента от древността до съвременността. Изследвана е ранната поява на зе..

Тимъти У. Райбек

Личната библиотека на Хитлер...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Изискано написана... прецизно обоснована... завладяваща... предизвикателна... - Иън Кершоу, The New York Sun Райбек пише умело и с пестеливи думи нахвърля щрихите на историята и прехода на бъдещия диктатор от млад доброволец до твърд и разочарован войник. - The Boston Globe Райбек не предлага поредната обширна биог..

Бърнард Люис

Ислямът. Религията и хората

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

За много хора ислямът е мистерия. Бърнард Люис и Бънтзи Чърчил изследват в какво вярват последователите на исляма и как тяхната религия ги е оформила, развила е богати и разнообразни култури и политика в продължение на повече от четиринайсет века. Тази книга ще ни помогне да разберем ислямската действителност: По к..

Димитър Ненов

Пориви и покруси. Създаването на СДС и борбата за ...

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

В книгата са разгледани подробно събитията, състояли се през първите години след 10 ноември 1989 г. Разсекретените неотдавна документи на Президентството и на Народното събрание за първи път осветяват документално задкулисието на прехода. Картината допълват непознати до днес документи от архива на СДС, от архивите на п..

Елен Карер д' Анкос

Русия между два свята

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

През 1991 г. Съветската империя е ликвидирана заедно с комунистическата система от собствения си лидер Борис Елцин, който вярва, че плаща цената за модернизацията на страната, и очаква Европа да я приеме с отворени обятия. Какво остава от тази илюзия двайсет години по-късно?Елен Карер д'Анкос показва всички недора..

История на Швейцария
Няма наличност

Томас Майсен

История на Швейцария

17.00 лв.

Без данък: 17.00 лв.

ИСТОРИЯ НА ШВЕЙЦАРИЯВ книгата са обобщени компактно и модерно най-новите проучвания за възникването на Швейцарската конфедерация и е показана нейната поразителна устойчивост, застрашавана от множество разломни линии. Авторът безпристрастно и умерено представя формирането на конфедералните съюзи и легендите за освобожде..

Кратка история на Аржентина...
Няма наличност

Хорхе Саборидо Лусиано де Привителио

Кратка история на Аржентина...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Как страна, богата на суровини и с високообразовано население, отбелязва толкова незначително развитие през втората половина на XX век? "Кратка история на Аржентина" е опит за отговор на този въпрос без формулировки a priori. Историческото развитие на страната е показано като обусловено от многобройни фактори - социалн..

Жените на диктаторите
Няма наличност

Диан Дюкре

Жените на диктаторите

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Те се казват Инеса, Клара, Надя, Магда, Фелисмина, Дзян Цин, Елена, Катерина... А мъжете носят имената Ленин, Мусолини, Сталин, Хитлер, Салазар, Мао, Чаушеску, Бокаса. Може да са леки момичета или големи буржоазни интелектуалки, временни връзки или страстни любови, може да ги насилват или превъзнасят, но неизменно приб..

История на Сицилия
Няма наличност

Жан-Ив Фретинье

История на Сицилия

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Трудно бихме могли да си представим територия, на която през различните исторически епохи да са се редували толкова бляскави цивилизации и която да е била обитавана от толкова различни народи! От Античността до наши дни Сицилия е страната, където процъфтяват едни от най-прочутите гръцки полиси, където властват Римската..

Джереми Блек

Войната. Кратка история

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Книгата на професор Джереми Блек Кратка история на войната е един от най-блестящите примери за новия подход в изучаването на военната история. За разлика от традиционния метод, който се фокусира прекалено тясно върху войните, оказали влияние единствено върху западната история, и разглежда военното развитие само през пр..

История на Мюнхен
Няма наличност

Жан-Пол Блед

История на Мюнхен

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Както всеки град, Мюнхен създава своя митология около впечатляващи образи. Той се налага като град на бирата (Bierstadt) и Октоберфест с огромните бирарии, „просторни като катедрали”, но и като град на изкуството (Kunststadt), богат с барокови паметници, с перлите си в стил рококо, с галерии и престижни булеварди. Чес..

История на футбола
Няма наличност

Пол Дичи

История на футбола

28.00 лв.

Без данък: 28.00 лв.

Книга за еволюцията на най-популярния спорт на света, навлязъл в трето столетие. Как се заражда съвременният  футбол, как се формират правилата, как започват и се развиват националните и международните шампионати? Увличащ разказ за всички герои, отбори и  знаменателни събития  в играта, запленила народите и повлияла въ..

Джон Дугъл

Литературна и културна история на Киото...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

От Киото, някогашната столица на Япония, струи история и тайнственост. Храмовете, градините, дворците говорят за векове аристократично и религиозно величие. Днес, под лустрото на модерността, градът  е изпълнен с безброй свидетелства за едно гордо минало.Джон Дугъл изследва най-почетния сред японските градове, разбулва..

Евреите
Няма наличност

Стефан Ансел

Евреите

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

Едва ли някога науките, посветени на библейската вселена, са възбуждали толкова дебати, изследвания и полемики сред широка аудитория от цял свят. Археологията постига значителни успехи като непрекъснато довнася нови изненадващи открития за света и народа, създали Библията.Това предизвиква много по-обхватни размисли вър..

АСАН
Няма наличност

Владимир Маканин

АСАН

25.00 лв.

Без данък: 25.00 лв.

"Асан" е роман за войната в Чечня. Но не за тази, за която разказват медиите. Авторът подтиква читателя към собствени разсъждения за закономерностите на битието, за същността и проявленията на човешката природа. Войната и човешката душа в романа са неразривно свързани. С вещината и емоцията на таланта Маканин съумява д..

Бразилия
Няма наличност

Кирил Шопов

Бразилия

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

От Кастело Бранко до Дилма Русев Външна политика и вътрешен напредък Книгата представя развитието на Бразилия като изгряваща световна сила и вероятен следващ постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Авторът проследява външната политика на страната от периода на военния режим до управлението на Дилма Русев и прав..

Бартоломе Бенасар, Жан Жакар

XVI век

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Подготвен от силния кипеж на изтичащото ХV столетие и оплоден от пътешествията на изследователи, които свързват стария западен свят с други цивилизации, ХVІ век се очертава като период, богат на събития, конфликти, промени и политическо, икономическо, философско и творческо обновление. С него се ражда Модерната епоха.Б..

Ален Кабанту

История на нощта ХVІІ-ХVІІІ век...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Професор по модерна история, утвърден специалист по западните култури през ХVІІ и ХVІІІ век, Ален Кабанту поднася уникално изследване като същност и обхват.Нощта не е просто отсъствие на светлина, което се свързва със съня. Различните епохи я населяват с безбройни митове, вярвания, фантазии. Нощта поражда разни образи ..

Катрин Орел

История на Будапеща

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

От едната страна е Буда, дворцовият хълм, днес град-музей. Отсреща е Пеща, огнище на националното възраждане, на интелектуалното и икономическото развитие. През XIX век двата бряга се обединяват и Будапеща е наречена Лондон на Дунава. Поради географското си разположение градът винаги е бил мост между Изтока и За..

История на Адриатика
Няма наличност

Под редакцията на Пиер Кабан

История на Адриатика

35.00 лв.

Без данък: 35.00 лв.

Място на срещи и сблъсъци между народи, цивилизации, религии и политически режими, мост и граница между два различни свята, още от началото на историческата епоха Адриатика играе важна роля: път за проникване от Юга към Северна Европа и обратно, както показва богатата история на Венеция, комуникационна артерия между За..

История на съвременна Централна Азия...
Няма наличност

Пиер Шювен, Рьоне Летол и Себастиен Пейруз

История на съвременна Централна Азия...

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

Земя на легенди и люлка на стара цивилизация, Централна Азия пази спомена за древните Бухара и Самарканд с техните образци на ислямската архитектура, за персийския философ, лекар, учен енциклопедист, поет и музикант Абу Али Хосейн ибн Сина, за воините и мощта на Тамерлан, за храбростта на басмачите... Днес обаче с..

Мишел Цимерман

Хронология на средновековието...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Университетският преподавател медиевист Мишел Цимерман поднася цялостна хронология на едно хилядолетие, уникална като обхват на време и пространство - от V до XVI век, от Франция, през Англия, Италия, Испания, Централна Европа, Балканите, скандинавските страни, Близкия и Далечния изток, до Империята на инките. В таз..

Москва. Литературна и културна история...
Няма наличност

Каролайн Брук

Москва. Литературна и културна история...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

През столетията са я наричали с разни имена: Свещена Москва или Трети Рим заради статута й на православно средище, Москва на гостилниците, прочута с гостоприемството и пиршествата си, Басмяната Москва, в която на почит е търговията с текстил, "голямо село", набъбнало от пришълци, Червената Москва, синоним на комунистич..

Алфред Вал

Втората история на нацизма във Федерална Германия ...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Сред огромната по обем историческа книжнина, посветена на нацизма, трудът на университетския преподавател Алфред Вал се откроява като професионално и модерно написано изследване, което разкрива нови измерения на дълго и подробно проучваната тематика. Авторът насочва вниманието си към съдбата на привържениците на национ..

История на Армения
Няма наличност

Симон Паяслиян

История на Армения

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Проф. Симон Паяслиян от Бостънския университет поднася кратък, ала богат и многостранен обзор на две и половина хилядолетия история. Четири са големите теми, върху които съсредоточава изследователските си усилия: геополитическите съперничества между Изтока и Запада, арменската култура, политическото ръководство и ..

Под редакцията на Тиери Санжюан

Съвременен Китай от А до Я

18.50 лв.

Без данък: 18.50 лв.

Антропология, право, икономика, география, история, политически науки, социология, култура, урбанизъм... Научен колектив от 88 автори, 300 статии, 900 препратки към имена и понятия... Внушителен тематичен обхват, който чертае многостранния облик на днешен Китай, една от най-могъщите сили на планетата. След тридесет..

Жан-Пиер Моро

Пиратите. Флибустиери и пирати на Карибите и в Южн...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Флибустиери и пирати на Карибите и в Южните морета (1522-1725) Няма дете по света, което да не е прекарвало чудни мигове в компанията на тайнствения Джон Силвър, да не е треперило пред страшния Ракам Червения или да не се е прехласвало от невероятните премеждия на капитан Блъд. Пирати... Самата дума отприщва въо..

Джереми Блек

Военното дело (1660-1975)

33.00 лв.

Без данък: 33.00 лв.

Джереми Блек (роден на 30 октомври 1955 г.) е сред най-известните британски учени, специалист по история на военното дело, професор от Университета на Ексетър, член на Центъра за изучаване на историята на Америка и Запада, както и на престижния Институт за външна политика. Автор е на повече от сто изслед..

2 Десетилетия и 200 страници
Няма наличност

Юрий Дачев

2 Десетилетия и 200 страници

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Двадесет години от живота на един от най-обичаните и успешни български театри: Малък градски театър (зад канала). Слепени от вестникарски изрезки, театрални програми, черно-бели и цветни снимки и "лични" междуредия. Да влезем в историята като в театър" - предлага авторът. Струва си да го послед..

Лилиан М. Ли, Алисън Дж. Дрей-Ноуви, Хейли Кун

Пекин. От имперска столица до олимпийски град...

19.00 лв.

Без данък: 19.00 лв.

Седалище на монголите по времето на Хубилай хан, дом на императорите от династиите Мин и Цин и арена на катаклизмите и постиженията от комунистическата епоха, Пекин почти неотменно запазва статута си на столица в продължение на повече от хиляда години. С увличащ текст и илюстрации, много от които се публикуват за п..

Жан-Пол Тюилие

Етруските. Историята на един народ...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

Преди Ренесанса, преди управлението на император Август, господството на етруските представлява първият значим период във формирането на Италия. Етруската цивилизация достига своя разцвет през VII и VI век преди нашата ера. Тогава този древен народ, смятан за странен и загадъчен, доминира почти над целия Апенински полу..

Балканите в световната история...
Няма наличност

Андрю Барух Вахтел

Балканите в световната история...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

В историческата и литературната представа Балканите обикновено се открояват като застрашителен район, раздиран от етническа и верска омраза, винаги готов да избухне в яростен конфликт. Изтъкнатият учен проф. Андрю Барух Вахтел предлага друга гледна точка, позитивна и далеч по-полезна за разбирането и оценката на процес..

Михаел Гарлеф

Прибалтийските страни. Естония, Латвия, Литва от С...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Прибалтийските държави привлякоха по-настойчиво вниманието на света едва след възстановяване на тяхната самостоятелност през 1991 г. При това неизменно интерес предизвикваше най-вече обособяването им извън разпадналия се Съветски съюз. За първи път се предлага цялостен обзор на политическото, икономическото и обществен..

Мишел Рокбер

История на Катарите. Ерес, кръстоносни походи, инк...

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

Всепризнатият авторитет в областта на катарството Мишел Рокбер, лауреат на Голямата награда за история на Френската академия, поднася обстоен синтез и анализ на три трагични и съдбовни столетия. Научният труд е плод на трийсетгодишни издирвания и изследвания. Източник на информация са единствено изворите от онова време..

Маршъл Икин

Историята на Латинска Америка. Сблъсък на култури...

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Петстотин години, побрани в по-малко от петстотин страници... Събитията в Америките от времето преди Колумб до войните за независимост от ранния ХІХ век, създаването на новите нации, икономическото и политическото им развитие и търсенето на идентичност през изтеклото столетие - това са процесите, около които професорът..

Йорг-Петер Финдайзен и Поул Хусум

Кратка история на Копенхаген...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Копенхаген, градът с "големите мостове", е една от най-очарователните и разнолики европейски столици, чиито ярки символи са бароковите дворци, увеселителният парк "Тиволи" и Малката русалка. От първите опити за заселване на датските викинги-търговци, през средновековната крепост на епископ Абсалон и кралската резиденци..

Фриц Патрик

Норвегия. От наченките до наши дни...

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

Фиорди и дървени църкви, недокосната сякаш природа, среднощно слънце и полярни нощи, Норвежкият Нобелов комитет, изследователят и общественикът Фритьоф Нансен, писателят Кнут Хамсун, драматургът Хенрик Ибсен, философът Юстайн Гордер - много и различни са символите, които изплуват, когато се спомене името на една от най..

Лесли Адкинс

Империи от равнината. Хенри Роулинсън и изчезналит...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

По своята значимост и мащаб делото на британския лингвист и изследовател Хенри Роулинсън е сравнимо единствено с постиженията на френския египтолог Жан-Франсоа Шамполион. Авторката на редица трудове по археология и стара история Лесли Адкинс посвещава тези страници на научния подвиг на англичанина, благодарение на койт..

Роже-Пол Дроа

Диалог за етиката

7.00 лв.

Без данък: 7.00 лв.

Етика е сред най-често употребяваните думи днес - в речи, в медии, в книги, във вихъра на ежедневието, при формално и неформално общуване. Но знаем ли какво точно означава? Дали е просто синоним на нравственост? Или изисква създаване на нови правила? И кой трябва да разсъждава над нейната същност? Единствено мислителит..

Траян Санду

История на Румъния

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Кръстовище на преселвания и нашествия от епохата на Римската империя чак до влизането на Червената армия през лятото на 1944 година, земите между Балтийско и Черно море крият пластове история. Дълбоки следи са оставили римляни, варвари, унгарци, монголи, османци, руснаци и западни народи. Неведнъж в хода на столетията ..

Ицхак Хен

Римските варвари. Кралският двор и култура през ра...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Ицхак Хен, професор по средновековна история към Университета "Бен-Гурион" в Негев, Израел, изследва ролята на кралския двор в ранната средновековна култура и анализира механизмите на покровителство в няколко европейски кралства от тогавашната епоха. Той идентифицира корените на т.нар. "Каролингски ренесанс" през веков..

Даниел Роайо

Индианците в Северна Америка...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Вече половин хилядолетие индианците не престават да ни смайват. Професорът по американска цивилизация Даниел Роайо, автор на повече от трийсет творби, изследващи миналото на Запада и етническата култура на САЩ, прекрачва отвъд митовете и зрелищните образи на индианеца в масовото съзнание, за да опише цялото многообрази..

Доминик Бартелеми

Рицарството. От антична Германия до Франция през Х...

25.00 лв.

Без данък: 25.00 лв.

Френският професор по средновековна история Доминик Бартелеми предлага дръзко пътешествие през столетия, богати на контрасти и промени. От воините варвари в класическата и късната Античност, през времето на галите и франките, епохата на Карл Велики, кръстоносните походи, та до Артуровите романи от XII в. - той проследя..

Седем мъже на война. История на Втората световна в...
Няма наличност

Марк Феро

Седем мъже на война. История на Втората световна в...

17.00 лв.

Без данък: 17.00 лв.

Сталин, Хитлер, Чърчил, Мусолини, Дьо Гол, Хирохито, Рузвелт - седем държавни мъже, седем титани, изправили се едни срещу други в световна битка. Героизъм и злотворство, наивност и коварство, стратегически гений и тежки поражения, завоевания и съпротива се редуват и преплитат в продължение на близо три десетилетия. Едн..

Роланд Шьонфелд

Словакия

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Съдбата на нас, българите, се свързва с тази на словаците още през IX в., защото духовните "отломки" на древната Великоморавия стават трайни градива за културата ни, а историческата мисия на двамата свети братя Кирил и Методий, отправена към западните славяни, дава плодове при южните. И макар че делото на славянските п..

Ингрид Бон

Кратка история на Стокхолм

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

В "Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция" Селма Лагерльоф отправя по едно време своя малък герой в полет с ятото гъски на изток над езерото Меларен. Скоро по езерото под тях започва да се забелязва нарастващо оживление, бреговете вече изглеждат все по-плътно застроени. Катери, шлепове, рибарски лодки и бели па..

Династията на Медичите. Възход и упадък...
Няма наличност

Кристофър Хибърт

Династията на Медичите. Възход и упадък...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Медичите са банкерска фамилия с несметно богатство, огромна власт и гореща кръв, невиждани в историята. Покровители на неизвестни за времето си художници и учени като Леонардо да Винчи, Микеланджело, Ботичели и Галилей, в продължение на повече от три столетия влияят на държавници, творци, висши църковни сановници. Ала ..

Жан-Пол Блед

История на Виена

17.00 лв.

Без данък: 17.00 лв.

Всеки град има своите символи. Виена извиква в масовото съзнание хедонистични картини, населени с бални зали, Щраусови вихрени валсове и Пратера, дворците Хофбург, Белведере и Шьонбрун, катедралата "Свети Стефан", неповторимата атмосфера на виенските кафенета, които пазят спомена за Шницлер, Хофманстал, Рилке, Фройд, М..

Гари Диксън

Детският кръстоносен поход

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Средновековна история, съвременно историческо митотворчество. За Детския кръстоносен поход се знае малко или почти нищо. Подробностите са известни единствено на специалистите и на по-запалените любители на средновековната европейска история. Медиевистът Гари Диксън, преподавател в Оксфордския университет, запълва по ин..

Кратка история на Испания. Второ разширено издание...
Няма наличност

Фернандо Гарсия де Кортасар; Хосе Мануел Гонсалес Весга

Кратка история на Испания. Второ разширено издание...

25.00 лв.

Без данък: 25.00 лв.

Второ разширено издание Твърди корици Испания е страна, която се радва на изключителен интерес в света, културата й е обект на възхищение, а средиземноморската природа привлича милиони посетители. Въпреки това истинската Испания остава скрита зад упорито насажданите в чужбина, а понякога и от самите испанци клишета, ко..

Ласло Контлер

История на Унгария. Хиляда години в Централна Евро...

25.00 лв.

Без данък: 25.00 лв.

Това е първата история на Унгария, публикувана след преломната 1989 година. Университетският преподавател Ласло Контлер възприема аналитичния подход, за да развенчае стереотипните представи за централноевропейската страна и нейния народ. Изследването му обхваща цяло хилядолетие - от основаването на държавата около 1000..

Робер Фосие

Обикновеният човек през средновековието...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Човекът, за когото ще говоря, не е рицар или духовник, не е нито епископ, нито "велик", още по-малко буржоа, търговец, земевладелец или образован. Той е човек, когото тревожат дъждът, вълкът и виното, сандъкът с жълтици, ембрионът и още огънят, брадвата, съседът, креватът, Спасението, все неща, за които ни говорят само..

Жорж Корм

История на Близкия изток

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Ливанец по националност, макар и родом от Александрия, Египет, Жорж Корм (роден през 1940 г.) от десетилетия изследва миналото на държавите в Близкия изток. С доброто познаване на ислямската религия и цивилизация и с дългогодишната си работа в международни организации, банкови и финансови институции той се утвърждава в..

Йоахим Хьослер

Словения. От наченките до наши дни...

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

Установяването на славяните в Алпийско-адриатическия регион, християнизацията, развитието на словенския език, националното диференциране между германци и словенци, обединяването с хървати и сърби в две различни по своя характер държави, Словения в рамките на Югославия, независимостта от 1991 г. и равносметката от самос..

Бернар Мишел

История на Прага

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Златна Прага, Прага на стоте кули, магически град - много са определенията на чешката столица и всички те издават неустоимия й чар. В нейната богата и бурна история владетелите се сменят - династията Пшемисъл, Карл IV, Ягелоните, Хабсбургите... Светската и религиозната власт оставят своя характерен отпечатък. За да се ..

Маркус Мауриц

Чехия

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

Философ, социолог, политолог и публицист, Маркус Мауриц поднася компетентно историческо изследване. Той следва стъпките на времето - от корените и формирането на нацията, през Революцията от 1848 г., периода на принадлежност към Австро-унгарската империя, после към Чехословакия, двете световни войни, "Пражката пролет",..

История на Китай
Няма наличност

Дж. А. Г. Робъртс

История на Китай

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Книгата на историка Дж. А. Г. Робъртс обхваща хилядолетната китайска цивилизация в нейната цялост - от праисторията и имперския период, през експанзията на европейските държави и опиумните войни, Синхайската революция от 1911 г., Народноосвободителната война през 1946-1949 г., до бурното съвременно развитие и активно п..

История на анархизма
Няма наличност

Жан Препозие

История на анархизма

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Утвърденият френски философ и университетски преподавател Жан Препозие поднася първото задълбочено историческо изследване на анархизма. Политическа доктрина, философия или по-скоро дух, начин на съществуване и жизнен идеал - какво всъщност е анархизмът? И трябва ли да бъде възприеман единствено като бунтарство и насили..

Лудвиг Щайндорф

Хърватия

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

Република Хърватия - близка нам страна и в географско, и в езиково отношение, ала познаваме ли я в действителност? Навярно малцина биха отговорили положително. Славистът Лудвиг Щайндорф, специалист по история на Източна Европа и автор на многобройни публикации, посветени на средновековното и съвременното развитие на Юг..

Дик Клъстър и Рафаел Ернандес

История на Хавана

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Заплененият от Хавана американски писател и историк Дик Клъстър и кубинският изследовател и есеист Рафаел Ернандес рисуват завладяващ портрет на един от най-пъстрите, кипящи и удивителни световни градове. Те черпят с вещина от множество документи, писмени извори и живи свидетелства, за да очертаят дълголетния път на ку..

Оливие Бюксеншюц

Келтите през желязната епоха...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Кои са всъщност келтите, населили през първото хилядолетие преди Христа голяма част от Европа - от Алпите до Северно море и от Словакия до Атлантика? Древните гърци ги наричат келти, римляните - гали. Днес техни потомци има само във Великобритания, в Западна Франция и в Испания. Произходът и особеностите им будят интер..

Кристоф Блът

Корея

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Британският университетски преподавател Кристоф Блът прави задълбочен исторически анализ на взаимоотношенията между Северна и Южна Корея след Корейската война (1950-1953) и изследва политическото и икономическото развитие на двете държави. Той проследява пътя на Корейската народнодемократична република към стопански уп..

Жак Атали

Кратка история на бъдещето

15.90 лв.

Без данък: 15.90 лв.

Как ще изглежда светът през следващите петдесет години? Интригуващ въпрос, на който световноизвестният финансист, икономист и политик Жак Атали (роден през 1943 г.) отговаря компетентно и интригуващо, като се опира на опита и познанията, натрупани от човечеството в неговата хилядолетна история. Взаимоотношенията между ..

История на Британските острови...
Няма наличност

Джереми Блек

История на Британските острови...

17.00 лв.

Без данък: 17.00 лв.

Когато казваме "Англия" и "англичани", често имаме предвид цялата държава -Обединеното кралство и всички негови жители. За нас това е страна на вековните традиции, на непоклатимата стабилност и приемственост. Джереми Блек, един от най-известните и продуктивни съвременни британски историци, предлага едновременно увлекат..

География на света
Няма наличност

Жан-Клод Баро, Гийом Биго

География на света

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

След История на света ("Рива", 2006), чийто успех беше безспорен, университетските преподаватели Жан-Клод Баро и Гийом Биго приемат ново предизвикателство - в сравнително малка книга да поберат цялата география на човечеството. В динамичния съвременен свят хората пътуват все повече и по-настървено. Снимките, направени ..

Райна Костенцева

Моят роден град, София

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Райна Костенцева (1885-1967) е потомка на прочут род от Щип, Македония. Баща й, Михаил хаджи Костенцев, е първият книжар в новоосвободена София. Майка й е ученичка на баба Неделя Петкова и е една от заслужилите учителки през Възраждането. В своите спомени авторката не цитира дати, не прави сухи исторически разбори, а п..

История на християнството
Няма наличност

Под редакцията на Ален Корбен

История на християнството

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Хилядолетната традиция на християнството трябва да се изследва в историческа перспектива, която разкрива неговия решаващ принос за изграждане на европейската култура. Същевременно тя следва да се разглежда и във връзка с преображенията на християнските ценности в съвременната ситуация. Към сложната и богата история най..

Тайната история на монголите...
Няма наличност

Тайната история на монголите...

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

"Преди почти 760 години по време на Великия събор, когато хаганският двор се е простирал между Шилхин и Цег, "в местността Дологан Болдог, на великия монголски хаган Угедей поднасят Тайната история на монголите. Този анонимен паметник, в който намира отражение величието на монголския ум, се е превърнал в удивително по ..

Под редакцията на Семих Ванер

Турция

27.00 лв.

Без данък: 27.00 лв.

Турция е най-голямата от съседните нам държави, а историята ни е тясно свързана с нейната. Вековете на съжителство и конфликти са сериозна причина да се стремим да я познаваме по-задълбочено. Но сегашната Република Турция не е просто наследник на Османската империя, тя е продукт на поредица от драматични трансформации ..

История на Франция
Няма наличност

Марк Феро

История на Франция

30.00 лв.

Без данък: 30.00 лв.

Историята е сила и подобно на икономиката или на религията оказва мощно въздействие върху обществото. Коя история обаче - героичната, трагичната, славната, срамната, населената с митове... или анонимната, историята на обитателите на една страна, сродни и същевременно много различни от съседите си и от другите народи, с..

Швеция. От наченките до наши дни...
Няма наличност

Йорг-Петер Финдайзен

Швеция. От наченките до наши дни...

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

"Сполучливо съчетание между задълбочен научен анализ и достъпно, увличащо изложение." Така най-често специалисти и читатели характеризират труда на проф. Йорг-Петер Финдайзен, авторитетен историк, един от най-добрите познавачи на Скандинавия. От викингската епоха през IX век до наши дни - повече от десет столетия, беля..

1914-1918 Историята на Първата световна война...
Няма наличност

Дейвид Стивънсън

1914-1918 Историята на Първата световна война...

33.00 лв.

Без данък: 33.00 лв.

Утвърденият английски историк проф. Дейвид Стивънсън, посветил се на изучаване на отношенията между европейските държави през XIX и XX век, предлага забележително по своя обхват и дълбочина изследване на Първата световна война. Със силата на фактите, на документите и на проницателния анализ той описва в детайли, с епич..

Мари-Терез Бич

История на Белгия

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

Французойката Мари-Терез Бич е професор по история, автор на трудове, посветени на миналото на Белгия и на Европа, както и на процесите на европейската интеграция. Макар Кралство Белгия да съществува едва от 1830 г., днешната държава е плод на столетия бурна история, които са оставили траен отпечатък върху нейния облик..

История на Русия. IX-XX век
Няма наличност

Евгений Шмурло

История на Русия. IX-XX век

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

Евгений Франциевич Шмурло (1853-1934) е сред най-изявените и ерудирани руски историци. Професор, член-кореспондент на Руската академия на науките, удостоен с почетни титли от престижни световни университети, той се посвещава на задълбочено и многопластово изследване на руската история. Усърдно проучва руски и чуждестра..

Мишел Дюшен

История на Шотландия

24.00 лв.

Без данък: 24.00 лв.

Дълголетното минало на Шотландия и на шотландците и тяхната характерна култура заслужават самостоятелно изследване, тъй като не са просто част от развитието на Англия. Макар и днес да не разполага със собствена държава, шотландската нация е една от най-древните в Европа, съхранила специфичния си облик. Езикът, обществе..

История на Австрия. Култура. Общество. Политика...
Няма наличност

Карл Воцелка

История на Австрия. Култура. Общество. Политика...

16.50 лв.

Без данък: 16.50 лв.

Повечето съчинения, посветени на историята на Австрия, са твърде обемисти и обхващат предимно периода на властването на Хабсбургите. За разлика от подобен подход, известният австрийски учен и университетски преподавател Карл Воцелка (род. през 1947 г.) предлага стегнат и в същото време пълен и изчерпателен обзор, като ..

Животът в древна Месопотамия...
Няма наличност

Жан Ботеро

Животът в древна Месопотамия...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Колектив от компетентни френски учени с ръководител проф. Жан Ботеро, утвърден историк и изследовател на Изтока, повежда читателя на неустоимо пътешествие из обширните земи на древна Месопотамия. За непосветения то е истинско удоволствие и той неусетно добива ценни познания, които събуждат любопитство и желание за навл..

История на Иран и на иранския народ. От самото нач...
Няма наличност

Жан-Пол Ру

История на Иран и на иранския народ. От самото нач...

17.00 лв.

Без данък: 17.00 лв.

Според мнозина учени изследването на иранската история не заема подобаващо място в световната историография и представата за нея е по-скоро повърхностна. Сякаш иранският свят е покрит с огромно було, изпод което прозират отделни имена: Суза, Персеполис, Самарканд, Исфахан, Шираз... миниатюри, стихове, излъчващи неподра..

История на албанците - твърди корици...
Няма наличност

Серж Мете

История на албанците - твърди корици...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Мека корица До началото на 90-те години на XX век французинът Серж Мете е университетски преподавател по икономически науки. След рухването на комунистическите режими се занимава с предприемаческа дейност в Централна и Източна Европа и успоредно с това се посвещава на изследване на историята на Балканите. От илирите, д..

История на света: От праисторически времена до наш...
Няма наличност

Жан-Клод Баро, Гийом Биго

История на света: От праисторически времена до наш...

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

С "История на света" в ръка, читателят би могъл да поразсъждава за съдбините на нашата планета, а и за собствената си индивидуална съдба на фона на колективната История на хилядолетния човешки род - героична и трагична, абсурдна или изпълнена със смисъл...

Друидите. Философи при варварите...
Няма наличност

Жан-Луи Брюно

Друидите. Философи при варварите...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Кои всъщност са друидите? Обгърнати в тайнственост, от Античността насам те предизвикват странен интерес и си остават загадка. Митовете и идеологията през двете хилядолетия, последвали изчезването им, допринасят още повече за замъгляване на техния образ. Жреци, магьосници, гадатели, духовни наставници, достъпни само за..

Японците. История на един народ...
Няма наличност

Робер Калве

Японците. История на един народ...

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

Университетски преподавател по нова история и изявен изследовател, Робер Калве проследява бурния път на една страна и един народ, възприемани ту като символ на модерните технологии, икономическия динамизъм и стремителното развитие, ту в застиналите измерения на познатия от гравюрите свят на самураи и гейши. Авторът оба..

Финландия: От наченките до наши дни...
Няма наличност

Ингрид Бон

Финландия: От наченките до наши дни...

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

За първи път на български език излиза цялостно изследване за Финландия, от древността до израстването й като модерна съвременна държава. В книгата на Ингрид Бон тя е не само "страна на лесовете и хилядите езера" - примамлива характеристика, която я превръща в обект на развлекателни пътешествия с цел опознаване на нейна..

Показани 1 от 100 | 157 (2 Страници)