Книги
Учебна литература
За Учителя
Новини

Интервю

Заглавията на "РИВА" са

изборът на образования читател

 

20 години в служба на най-хубавата българска традиция - любовта към книгата

 

Радост Владимирова, управител на издателството пред в. "Русия днес" и в. "Земя"

 

- Какво се крие зад името "РИВА", какво означава то и как се роди издателството?

- Основах издателството през 1990 г. То беше едно от първите частни издателства, родило се след промените, когато още беше много силна най-хубавата българска традиция, запазила се през векове, белязала формирането на цели поколения, а именно любовта към книгата и четенето, желанието за богата домашна библиотека, за обширно и задълбочено познание. Това бе традиция, често граничеща с интелектуален глад поради постоянния дефицит. Сдобиването с мечтаното четиво, а имаше прекрасни четива, беше сложно и съпътствано от много усилия в битката с търговията, но пък носеше голяма радост. Тиражите все не достигаха, макар че бяха космически в сравнение със сегашните. Тогава издателствата определяха заглавията в годишните си планове. Именно свободата да избираш и издаваш без ограничението на държавното предприятие, свободата да си мобилен, небюрократичен, независим в литературен смисъл, съчетана с огромен ентусиазъм на умни и ерудирани хора, беше в основата на идеята за частното издателство. Носталгичната нотка днес за съжаление се налага от нечетенето и некупуването, които имат икономически характер.

Издателството се определи тематично и без да прави компромиси, публикува и досега трудове в областта на историята, философията, епиграфиката, биографии, научнопопулярна и доста подбрана художествена литература. С това се наложи като име както в България, така и сред чуждестранните издателства и литературни агенции. Днес към него се обръщат автори най-често от научните и хуманитарни среди, които изразяват желание да бъдат издавани именно в РИВА.

- Какъв бе мотивът то да се посвети на издаването на руска литература?

- Руската литература и нейното огромно място и значение в световната е безспорно и всеизвестно. Любовта към нея, особено в нашата страна - също, както и притежаването на книгите в домашните библиотеки. На тази тема може да се говори безспир. Не си представям издателството без заглавия от руската литература и такъв въпрос пред нас никога не е стоял. Това, което смятам, че липсва на читателите, е повече заглавия и информация как се развива тя днес - съвременни автори, произведения, които са високо художествени, но по една или друга причина техните автори не са добили широка популярност, произведения, които отразяват тенденциите в съвременното общество в Русия. Имам предвид извън тематиката на негативните явления на прехода от мафиотски и криминален тип, които вдъхновиха много творци. Винаги свързваме руската литература с душевността на обикновения руски човек, интересува ни как тя е пресъздадена днес - вълненията, кризите, радостите, мирогледа, вярата, характера му.

- По повод на Годината на Русия в България и на България в Русия имахте ли специални издания?

- Издателският план се изпълняваше и в Годината на Русия в България, когато излязоха "Набоков" от Алексей Зверев, "Сергей Есенин" от Станислав Куняев и Сергей Куняев, "Йосиф Бродски" от Лев Лосев, "Борис Пастернак" от Дмитрий Биков.

- Имате ли наблюдение кои книги на "РИВА" и с каква тематика се ползват с най-голям успех сред читателите?

- Нашите читатели са образованите хора - преподаватели, студенти, научни работници, интелектуалци и всички те намират заглавията ни за много интересни. Поради непреходността на темите всички са актуални и са свързани с познанието. В този смисъл в "РИВА" няма книги, които демодират в библиотеката, и служат на поколения. Това са историите на държави, градове или региони, биографиите, чудесно илюстрованите луксозни съвместни издания, атласите: "Великите градове в историята", "История на Русия. IX-XX век", "История на Санкт Петербург", "Хроника на фараоните", "Големият атлас на Вселената", "Хроника на маите и техните крале и кралици", "Хроника на римските императори", "Атлас на изгубените съкровища", "Огледалото на света", "Великите пътешественици", "Книга за първооткривателите", "Големият атлас на Земята", "Седемдесетте големи загадки на дивата природа", "Седемдесетте велики пътешествия в историята", "Седемдесетте чудеса на Китай" и др.

- Какъв е приблизителният процент на съвременните заглавия?

- Затруднявам се да изчисля в точен процент, но като спомена, че повечето автори на исторически книги са съвременници, а в художествената литература - съвременни български писатели и поети, той е голям. Имаме вече 15 заглавия от поредица на немскоезичния театър и съвременна руска проза.

- С кои руски автори работите най-често? "Лесен" партньор ли е руският писател?

- Издадохме: "Х&К" от Алексей Иванов, "Да спиш и да вярваш" от Андрей Тургенев, "Азбучник. Книга на съответствията" от Андрей Волос. Ако под "лесен" се разбира чудесното сътрудничество между автор и издател, особено руският автор, който оценява появата на произведенията си на български, отдава особено значение на това и има подчертано отношение към българския читател, тогава - да, лесен е. Колегите ми - преводачи, редактори, художници, и аз усещаме, че той изпитва радост от срещата чрез книгите си, а и лично, с нашата публика. Усеща се, че придава особено значение на българските издания. По правило познава нашата страна, свързан е с нея лично по някакъв начин, изградил е и поддържа приятелства, запечатал е спомени и има бъдещи планове.

- Кои книги на "РИВА" ще видим най-скоро по книжарниците?

- "Пекин. От имперска столица до олимпийски град", "Етруските. Историята на един народ", "Балканите в световната история", "Келтската митология в образи и символи", "История на катарите. Ерес, кръстоносни походи, инквизиция от ХІ до ХІV век", "Атила. Номадското насилие", биографията на Луи Рено и много други.

- Как устоявате на кризата?

- Трудно. Икономическата криза засегна силно книгоиздаването. Книгата вече е скъпа за хората с професии от областта на образованието и културата, учениците и студентите, а именно те са нашите читатели. И как да бъде иначе, като производството й не се различава от производството на всяка друга стока? Законите не правят разлика: ДДС е еднакъв - 20% за всички. Докато в Германия за книгите той е 7%, а има страни, в които върху тях не се начислява такъв данък. Приемам, че издателството ще работи с намалени печалби, за сметка на неорязване на заплати и съкращаване. Надявам се в България да се подобрят условията за работа на фирмите, а хората да започнат да превъзмогват финансовите си затруднения заради които спестяват от духовните си потребности, каквато е книгата. Устояваме преди всичко благодарение на високата оценка от страна на читателите, което е доказателство, че направеното от "РИВА" има смисъл. Крепи ни и високата оценка на чуждестранните ни партньори, с които сме сключили договори за 2012-2013 г., а тя се дължи на създаденото вече от 20 години добро име и стотиците заглавия. А това не е малко.

Всички новини

Луксозна антология с лириката на Иван Вазов

Намаление на книги до -60%

Удължаване на срока за подаване на заявки за учебници за учебната 2020/2021 г.

НОВО!!! Безплатни тестове за 4. клас по формата на НВО

Безплатен достъп до електронни учебници във връзка с извънрeдното положение

Заявки за учебници за учебната 2020/2021 уч. год.

Премиера на романа "Белези" от Венцислав Божинов

Представяне на книгата "ПРИКЛЮЧЕНИЕТО 12+3"

Издателство "РИВА" Ви кани на 47-ия Софийски международен панаир на книгата

Премиера на новата книга на Деян Енев "Лала боса"

„Култура и психопатология" на английски език

Примерни годишни тематични разпределения за часа на класа за 2019/2020 уч. год.

Заявки на учебници за 4. клас

Заявки от библиотеки

Издателство "Рива" с 2 номинации за Годишните награди на Портал "Култура"

Учебниците на ИК "РИВА" АД за 4. и 10. клас – одобрени от МОН

Представяне на трилогията "Цената на златото. Завръщане. Досиетата" от Генчо Стоев

Всички нови учебници на ИК "РИВА" за 4. клас – одобрени от МОН

Заявки за учебници за 1. клас за учебната 2019/2020 година

Предаване, посветено на 90-годишнината от рождението на Георги Марков – ИСТОРИЯ.БГ

Книгата "Поводи за връщане" от Або в предаването КУЛТУРА.БГ

Честване на 90-годишнината от рождението на Георги Марков

Премиера на дебютната книга "Поводи за връщане" на младия автор Або

Премиера на книгата "Войната и военното изкуство. Исторически аспекти и съвременни проекции" на доц. д-р Игнат Криворов

Книгата на Ромео Попилиев "Цензурата по времето на комунизма" с номинация за ИКАР 2019 г.

Представяне на книгата "От бездънната бездна" в предаването "КУЛТУРА.БГ" по БНТ

Премиера на книгата „Иван Грозев в българската литература“

Премиера на книгата „От бездънната бездна. Дневник от затвора и Белене“

Софийски международен панаир

Премиера на романа „Водната кула” от Диана Петрова

Покана за представяне на книгата "Цензурата по времето на комунизма, или режимът на забраняване – позволяване"

Как разказваме съвременността. Съзнание и подсъзнание - гледните точки

Издателство „Рива” в „Издателски вечери” на Столична библиотека

Деян Енев - разказвач на месеца в Столична библиотека

Изложба на Лиляна Дворянова

Заявки за учебници за 3. и 7. клас

Бонуси към учебниците на ИК "Рива"

Романът на Бурхан Сьонмез "Истанбул, Истанбул" спечели международната литературна награда на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)

Представяне на новия роман „Без невинни“ от Иво Беров

Представяне на „Без невинни“

Класиране на участниците в конкурса за творческо писане на ИК "Рива"

Авторът на ИК "РИВА" Милена Рашкова с отличие на община Смолян за просветни и културни дейци

Теми за Националния конкурс по творческо писане

Всички проекти за учебници за 3. и 7. клас на ИК "Рива" одобрени от МОН

Представяне на "Рицарски доспехи и голи охлюви"

Национален конкурс по творческо писане

Проекти за новите учебници за 3. и 7. клас на ИК "Рива"

Представяне на новия сборник с разкази "Дърводелецът" от Деян Енев

Представяне на книгата "Търся си приятел" от Мори Понсови

Представяне на книгата "С аромат на тютюн" от Венцислав Божинов

Представяне на книгата "Свидетелство за поезия" от Чеслав Милош

Представяне на книгата "Спомени за Руско-турската война 1877 - 1878" на Евгения Тур

Представяне на книгата "Откъде започнахме ние" на Иван Хаджийски

Представяне на книгата "Гибелта на една империя" от Егор Гайдар

Заявки за учебниците за 2. и 6. клас на ИК "РИВА" АД за учебната 17/18 година

ВСИЧКИ ПРОЕКТИ НА ИК "РИВА" ЗА 2. И 6. КЛАС С ПОЛОЖИТЕЛНА ОЦЕНКА ЗА ПРИГОДНОСТ

Издателство „Рива“ с 9 одобрени програми за обучение от МОН

Примерни годишни разпределения

Електронни ресурси

ВСИЧКИ НОВИ ПРОЕКТИ ЗА УЧЕБНИЦИ ЗА 2. И 6. КЛАС НА ИК „РИВА“ АД БЯХА ОДОБРЕНИ ОТ МОН

Покана за представянето на "Култура и психопатология. Антропология на психичната болест"

Покана за представянето на "Изрично възражение"

Покана за представянето на "Бизнес компас за Германия"

Заявки за учебници и учебни помагала за учебната 2017/2018 г.

Ръководство за работа с електронните ресурси към учебниците на ИК "Рива"

Интервю на "Култура" с Нермин Йълдъръм

Момчил Методиев в студиото на еМисия България

Иван Теофилов получи Голямата награда за литература на СУ „Св. Климент Охридски“

Томас Фрам и Ненад Живановски със специални отличия от СБЖ

Одобрените учебници на издателска къща "Рива"

Представяне на "Вкусът на живота" в "Перото"

Представяне на "Нюйоркски митрополит Андрей. Биография, спомени, дневници".

Представяне на "България под комунизъм"

Деян Енев и Иван Теофилов с награди от "Перото"

Годишни разпределения за часа на класа

Годишни разпределения за часа на класа за учебната 2016/2017 г.

Вечер на Цветан Стоянов и Данила Стоянова

Пролетен базар на книгата 2016

Представяне на "Мария" - новата книга на Деян Енев

Представяне на "Какви са унгарците"

"Гризли" с номинация за наградите "Хеликон"

Представяне на "Гризли"

Представяне на "Двете половини на ореха"

Презентация от семинара на тема "Обучението по български език и новостите в изпита за външното оценяване в 7. клас"

Представяне на книгата "Bulgaria: Politics and Protests in 21st Century"

Вечер на Борис Христов в галерия "Cankova"

Литературни награди „Перото“

Представяне на "Жмичка"

Вестник "Култура" по повод юбилея на Борис Христов

Безплатен учителски екземпляр и книжка с диктовки при поръчка за цял клас

Поетът Борис Христов отбелязва днес 70 години!

Премиера, „Кървави поля. Европа между Сталин и Хитлер“

Проф. Нели Иванова и Мария Бунева гостуват в "България днес"

Пролетен базар на книгата 2015

Бистра Величкова с първа награда за "Малка, мръсна и тъжна"

Разговор за творчеството на Иван Пейчев, Александър Вутимски и Александър Геров по повод издаването на антологията "Трима поети"

Списък на одобрените от МОН учебни помагала през март 2015 г.

Нов офис на издателството

Представяне на книгата „Трима поети. Иван Пейчев, Александър Вутимски, Александър Геров“

Представяне на "Пориви и покруси" в НС

Издателство "Рива" на панаира на книгата в София

Представяне на книгата "Малка, мръсна и тъжна"

Представяне на книгата "Пориви и покруси. Създаването на СДС и борбата за демокрация 1989-1992"

Издателство "Рива" на панаира на книгата във Франкфурт

Заповядайте на "Алея на книгата 2014"

Новата книга на Скот Линч

Представяне на новата книга на Рива "Пари за изгаряне"

Най-новата сензация във фентъзи литературата - Окса Полок

Филм посветен на Любомир Канов по БТВ

ПРЕМИЕРА

Премиера на "Избрани пиеси" от Фридрих Дюренмат

ПРЕМИЕРА

ПРЕМИЕРИ НА НОВИ КНИГИ НА СОФИЙСКИЯ ПАНАИР НА КНИГАТА

СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА

ПРЕДСТАВЯНЕ

АЛЕЯ НА КНИГАТА

Премиера

Премиера

ПРЕМИЕРА

ПРЕМИЕРА

Премиера

ПРЕМИЕРА

Вечер на книгата "Другата врата"

Вечер на книгата "Другата врата"

ХХVІІI Софийски международен панаир на книгата

Представяне на ОТКРИВАНЕТО, театрални пиеси от Петер Турини

Интервю на руския писател Дмитрий Биков във вестник "24часа"

Покана за представянето на 11 ТОМА ТЕАТЪР

Беседа "Европейското мислене - от барока до наше време"

Покана за беседа "Европейското мислене - от барока до наше време"

Интервю във вестник "24 часа" Радост Владимирова: Луксозните книги не остаряват

Представяне на книгата "Моят роден град София" на Райна Костенцева

Представяне в Дом Витгенщайн на три книги на Елфриде Йелинек

Награда

Премиера

Премиера

Романът на Андрей Тургенев "Да спиш и да вярваш", номиниран за "Большая книга"

Представяне в Дом Витгещайн на двата тома драми на Петер Хандке "Блус под земята" и "Игра на въпроси"

2008 Годината на Русия в България

Очаквайте

Премиера

Премиера