БНР - "Пчеларят от Алепо" на Кристи Лефтери - историята на една силна любов и одисея на надеждата

Книгата "Пчеларят от Алепо" вече е в българските книжарници след превода на Або.

Авторката Кристи Лефтери е англичанка, от кипърски произход, която пише за истории, които са пряко свързани с нейния живот и семейство.

"Нейните родители са избягали от войната в Кипър през 70-те във Великобритания, там тя се ражда и за това има специален интерес към бежанския начин на живот, към бежанските психологически травми. Тя е учила психология", каза преводачът Або пред Радио София.

Книгата ѝ е преведена на 17 езика преди официалното си излизане и вече е световен бестселър.

Първият ѝ роман се казва "Риба, диня и Библия", но няма особен успех като втората ѝ книга.


"Тя умее да общува с читателя, много леко ѝ върви текстът. Основното действие в книгата е много по-вътрешно, психологическо, емоционално, хората, които пътуват един към друг, към себе си, които губят себе си, после се намират. Много "човешка" е книгата, мисля, че това я прави особено популярна", каза Або.

В книгата вървят два сюжета успоредно, което е много интересна хрумка на автора. Засегнатите теми са много лични и общочовешки, засегната е и религията, но пречупена по нов начин.

Тя е работела в центъра за бежанци в 2016-2017 г. в Атина, които прииждат от Сирия и Афганистан, но това далеч не е единствения лагер, в който е работела.

Книгата разказва за двама сирийци, които живеят щастливо в красивия сирийски град Алепо, зверствата на войната ги прогонват и те тръгват по дългия, несигурен и опасен път на бежанците - фалшиви паспорти, пари и трафик на хора, оцеляване и живот в бежански лагер на Балканите.

Подробности можете да чуете в звуковия файл>>