Обществени науки

Показани 1 от 78 | 78 (1 Страници)

В защита на капи...

19.00 лв.

Без данък: 19.00 лв.

Райнер Цителман проучва десетте най-разпространени обвинения срещу капитализма – води до глад и бедност, до задълбочаващо се неравенство, до излишно потребителство, до разрушаване на околната среда, до климатични промени, до войни… Капитализмът, твърдят неговите критици, поставя печалбите над човечеството, създава ..

Жак Атали

Кратка история н...

15.90 лв.

Без данък: 15.90 лв.

Как ще изглежда светът през следващите петдесет години? Интригуващ въпрос, на който световноизвестният финансист, икономист и политик Жак Атали (роден през 1943 г.) отговаря компетентно и интригуващо, като се опира на опита и познанията, натрупани от човечеството в неговата хилядолетна история. Взаимоотношенията между ..

Калейдоскоп на и...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Лични истории на сефарадски евреи в България за езика ладино „Разговорът неусетно кривна и пое към сефардимите в България и техния наследствен език ладино. Още преди просеката изникна идеята за ново проучване – поглед към ролите и мястото на ладино в живота на сефарадските евреи в България. Първо събрах житейските..

Джефри Янг

Преоткрий живота си

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

„Преоткрий живота си“ е уникално ръководство, което едновременно обучава и помага. Джефри Янг и Джанет Клоско представят основите на схема терапията – интегративен подход, принадлежащ към групата на съвременните когнитивно-поведенчески терапии. Умело и достъпно са представени единайсет ключови проблемни личностови моде..

Ерик С. Питърсън

Томас Джеферсън:...

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Томас Джеферсън (1743 – 1826) е третият президент на САЩ (1801 – 1809), автор на Декларацията за независимост (4 юли 1776 г.), един от Бащите на нацията и основоположник на Великия експеримент отвъд океана.Ерик Питърсън, съставител на тази книга, изпитва силно увлечение по личността и делото на Томас Джеферсън. Когато ..

Вечен пътник. Бо...
Няма наличност

Боян Гацов

Вечен пътник. Бо...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

audio{ padding: 15px; } button{ border-radius: 15px; background-color: #8fd2b9; /* Website color */ border: none; color: white; padding: 20px; text-align: center; text-decoration: none; display: inline-block; font-size: 16px; margin: 4px 4px; } button:hover { transform: ..

Деян Кюранов

Политспомени

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Трояк разказ за софийската гражданска опозиция, 1987 – 1989 г.: документирано свидетелство за лично участие, биографично мотивирано и аналитично осмислено. Авторът, старши асистент по (марксистка) философия, напуска през 1984 г. Софийския университет и става последователно: преводач във „Винимпекс“, маневрист в миньорс..

Център за академични изследвания

Насилствената ас...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

Стъпвайки върху идеологемите за етнически хомогенна „единна социалистическа нация“ и за повсеместен „български родов корен“, в края на 1984 г., комунистическата власт започва фронтална атака за заличаване на идентичността на турското малцинство в България. След фактическия провал на асимилаторската кампания режимът..

Авторски екип

Приключението 12 + 3

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Началото на радиопредаването, което някога слушаха милиони. „Денят добиваше своето ускорение именно с това вече очаквано „12 + 3“, получаваше своя забързан ритъм, търсеше своя социален смисъл. Боже, това беше прекрасно!“ проф. Михаил Неделчев „През ефира на „12 + 3“ течеше последното, най-щастливо десетилетие на Х..

Център за академични изследвания

Възрастта при со...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Противно на хронологическата логика, тази книга започва със старостта. Но нейната логика е на "жизнения път" на режима, а не на хората в него. За "младия строй" старостта е анормална, доколкото е присъствие на миналото, от което той се оттласква; тя следва да бъде сегрегирана и скрита или най-малкото – недовидяна от на..

Без заглавие. Ру...
Няма наличност

Нася Кралевска

Без заглавие. Ру...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Тук може да прочетете цялата книга.„Без заглавие. Рушители и строители на България“ от Нася Кралевска вече беше заслужено сравнена с най-високата мемоарна вълна в българската словесност - редом до „Записките по българските въстания“ на Захари Стоянов и „Строителите на съвременна България“ на Симеон Радев… Всъщност това..

Социология на го...
Няма наличност

Макс Вебер

Социология на го...

24.00 лв.

Без данък: 24.00 лв.

Превод от немски: Румен Даскалов Макс Вебер разглежда господството от две основни гледни точки: 1) във връзка с легитимността и 2) като организация, т.е. институционна структура. Сред съществените му приноси е концепцията за легитимността, която заляга в основата на неговата обща типология на господството. Според нея..

Колективният фал...
Няма наличност

Георги Марков

Колективният фал...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Ето, че стигаме до първата голяма тема на българското съвремие – до конфликта индивид – общество. Този конфликт е стар, колкото е стар и светът, но днес у нас той има нови измерения и нов мащаб. Никога преди с такава крещяща яснота и категоричност не е бил поставян въпросът за отказа на човека от неговата собствена инд..

Огняна Иванова

Червено знаме, б...

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Червено знаме, бодлива тел. Свидетелства за трагедията в Русия По всяка вероятност никога няма да стане известна цялата истина за периода на червения терор в СССР. Поради обстоятелствата (укриване на данни, фалшифицирани обвинения, засекретяване на архиви или тяхното изчезване) не изглежда възможно докрай да се обрабо..

Игнат Криворов

Войната и военно...

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Доц. д-р Игнат Криворов е дългогодишен преподавател и утвърден изследовател в областта на военното дело. Автор е на монографии за историята на войните, историята на военното изкуство и строителството на въоръжените сили...

Призраците на Маркс
Няма наличност

Жак Дерида

Призраците на Маркс

19.00 лв.

Без данък: 19.00 лв.

Разграничавайки справедливостта и правото, съпоставяйки темите за наследството и месианството, Призраците на Маркс е преди всичко свидетелство –  или ненавременен залог – за  заемане на позиция – тук, сега, утре. Обхватът на книгата е в пресечната точка на няколко аспекта: 1. заговора на силите за оглушителното отхвъ..

Социология на ре...
Няма наличност

Макс Вебер

Социология на ре...

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Превод от немски: Румен Даскалов Във фундаменталния си труд Макс Вебер анализира влиянието на религиозните идеи и организация върху живота и практиката. Той изследва религиозните учения, за да изясни създадените от тях „картини на света“, светогледи и етики. Вебер проследява „сродствата“ между религиозни идеи и социал..

България под ком...
Няма наличност

Нася Кралевска

България под ком...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Тук може да прочетете цялата книга.Нася Кралевска е филолог и журналист. Автор на книгите:"Без заглавие. Рушители на България" (2001, 2003, 2006 г.), "Споделено детство" (2009 г.), "Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията" (2011 г.)...

Цензурата по вре...
Няма наличност

Ромео Попилиев

Цензурата по вре...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

През периода 1944 – 1989 г. цензурата не съществува като законна отговорна институция, а самото ѝ наличие се отрича от комунистическата власт. По този начин тя става двойна, защото дори нейното съществуване е цензурирано. Творческото изразяване е оковано с верига от звена, процедури и похвати на забраняване и позволява..

Божидар Кунчев

Насаме с Радой Ралин

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Какви преживявания съм имал, какъв хаос е бил животът ми, как всичко в него е вряло. След време съм разбрал, че всичко е било логично и необходимо. Имаше една велика тайна. Тя ме е карала да се сближавам с хората... Държавата е държава само за съвремието, а културата е и за бъдещите векове. Така че над всичко стои кул..

Нийл Фъргюсън

Пари и власт в м...

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Модерната история показва, че успехът на нациите зависи до голяма степен от това как управляват парите си. За военната победа финансите са също толкова решаващи, както и огневата мощ. Но къде парите и политиката се срещат? Нийл Фъргюсън прави впечатляващ анализ на еволюцията на икономиката и политиката от 1700 г. до н..

Откъде започнахм...
Няма наличност

Иван Хаджийски

Откъде започнахм...

8.00 лв.

Без данък: 8.00 лв.

За твоя баща, читателю, не искам да говоря. Може би ти се срамуваш от това, че той или баща му са носили потури и са яли на дървена паралия чукан боб. Поради това аз ще разкажа за моите родители, за културното наследство, което са ми оставили, за стъпалото, което са сложили, за да мина по-напред. Нямам основание нито д..

Егор Гайдар

Гибелта на една ...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

The Economist:"В книгата си "Гибелта на една империя" Гайдар предупреждава за опасностите от постимперската носталгия и опитите тя да се използва. Той прави силни и тревожещи паралели между нацистите в Германия и подобни гласове в Русия. Много от неговите страхове са предизвикани от войната в Грузия през август 2008 г...

Чеслав Милош

Свидетелство за ...

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

„Eвропейската култура навлезе във фаза, когато се загубиха точните критерии за добро и зло, за истина и лъжа, а в същото време отделният човек се превърна в играчка на мощни колективни движения, изкушени в извращаване на ценното, в резултат на което ден след ден черното става бяло, престъплението – похвално действие, о..

Георги Ончев

Култура и психоп...

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

Психопатология и култура са сходни по това, че и двете са надбиологични интерпретативни системи, а не онтологични реалности. Клиничните и антропологичните нюанси на преплитането им помагат за по-дълбоко вникване във всяка поотделно: разбирането на една от системите се улеснява от отражението є в другата и от начини..

Българският моде...
Няма наличност

Цветанка Атанасова

Българският моде...

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

Книгата е панорамно изследване на българския литературен модернизъм, основано на богат материал, част от който е стоял извън литературоведското полезрение, премълчаван е или е превратно интерпретиран. В европейски контекст са характеризирани списанията „Мисъл“, „Везни“ и „Хиперион“ и кръговете около тях. Коригират се н..

Евгения Вебер

Бизнес компас за...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

БИЗНЕС КОМПАС ЗА ГЕРМАНИЯ Как да работим с немски партньори и колеги Българите приемат позитивно немския стил на работа. Ценят високо качества като: ефикасност, точност, надеждност и дисциплинираност. Но често в бизнес комуникацията с немци се случват недоразумения поради непознаване на някои културни особености. ..

Ан Апълбаум

Желязната завеса

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Желязната завеса В дългоочакваното продължение на „Лагерите на смъртта ГУЛАГ“, уважаваната журналистка Ан Апълбаум прави нов проникновен прочит и дава убедително обяснение на събитията, довели до завладяването на Източна Европа от комунизма след Втората световна война и до чудовищното преобразяване на хората, попаднал..

Политиката като ...
Няма наличност

Макс Вебер

Политиката като ...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Книгата представя двете прочути лекции на Макс Вебер, които изнася пред студенти в Мюнхенския университет, посветени на политиката и науката като професионална дейност и лично призвание...

На Бога най-свет...
Няма наличност

Надежда Александрова

На Бога най-свет...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

"На Бога най-светлия син" съдържа текстове, посветени на живота, творчеството и документалното наследство на Димчо Дебелянов...

България под ком...
Няма наличност

Нася Кралевска

България под ком...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

Нася Кралевска е филолог и журналист. Автор на книгите "Без заглавие. Рушители на България (2001, 2003, 2006 г.) Споделено детство (2009 г.), Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията (2011 г.)..

Иван Тодоров Иванов

Българското воен...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Пред нас е един рядък труд, писан през 80-те години на миналия век на базата на оригинални архивни документи от Архива на Министерството на вътрешните работи. Авторът използва също така спомени на военни дейци от периода, останали живи след 1944 г., както и наличната по това време българска и чужда историография. В нег..

Румен Аврамов

Икономика на „Въ...

28.00 лв.

Без данък: 28.00 лв.

Румен Аврамов (Център за академични изследвания София) е икономист и стопански историк. Автор на „Комуналният капитализъм. Из българското стопанско минало“ (2007); „Пари и де/стабилизация в България, 1949 – 1989“ (2008); „Спасение“ и падение“. „Микроикономика на държавния антисемитизъм в България 1940 – 1944“ (2012..

Център за академични изследвания

Тялото при социа...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

Макар да изглеждат биологични константи, телата са всъщност ис­терични, културно ситуирани и опосредствани. Ето защо са осно­вателни въпросите за тялото и телесността, за репрезентациите и режимите на телесност при социализма. Какви са преплитанията и взаимодействията между социалното и телесното, как символният ре..

Ненад Александър Живановски

Езикът на омразата

20.00 лв.

Без данък: 20.00 лв.

В книгата е направен исторически преглед на понятието „език на омразата“ от възникването му в началото на ХХ век до наши дни. Съпоставят се „езикът на омразата“ и „свободата на словото“, като се очертава принципната разлика в европейското и в американското разбиране на двете понятия. Авторът анализира задълбочено пол..

Теодора Дончева

Дискретният чар ...

8.00 лв.

Без данък: 8.00 лв.

ДИСКРЕТНИЯТ ЧАР НА РЕКЛАМАТА Продуктовото позициониране на екрана Възможността за включване на допълнителни средства към даден филмов бюджет винаги е примамлива. Тази опция изглежда още по-примамлива в държава, в която филмовите бюджети обикновено не са кой знае колко високи. Продуктовото позициониране у нас се прак..

Клайв Левиев-Сойър

България: полити...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Bulgaria: Politics and Protests in the 21st Century („България: политика и протести през 21. век“) е базирана на наблюденията на Клайв Левиев-Сойър върху българската политическа сцена през неговата кариера в България, първо като главен редактор на англоезичен седмичник, а от 2012 г. като издател и главен редактор на Th..

Любовта при соци...
Няма наличност

Център за академични изследвания

Любовта при соци...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

СБОРНИК СТАТИИ Съставителство и редакция: Даниела Колева   СЪДЪРЖАНИЕ   ВЪВЕДЕНИЕ                                                                                                                      Конструиране на социалистическа образцовост ■     Виолета Дечева Любов и драма: драматургични и сценични пара..

Център за академични изследвания

Природни науки, ...

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Днешният ден се смята за обикновен, ако започне на кантара в банята и с порция калории в кухнята, мине през минутите и километрите на няколко транспортни разписания и завърши пред телевизора с информация за броя жертви в горещите точки на планетата. По същата логика, по която прогнозата за времето се прави в градуси и ..

Божидар Кунчев

Човешката участ ...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Човекът в творчеството на Далчев, Вутимски и Геров е концептуална метафора. Тя съдържа в дълбините си останалите метафори на тяхното екзистенциално мислене. Да изчерпим значенията на тази основна метафора, означава да прочетем творчеството им като израз на техния хуманизъм, отхвърлящ идеята за края на човека. Да се дек..

Д-р Мишел Отфьой Д-р Дан Велеа

Пристрастени към...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

От скуката до зависимостта Скука, неудовлетворение, все по-трудно вписване в едно недотам приветно общество, склонност към бягство и затваряне в себе си - това са тревожни явления, които неизменно съпътстват ежедневието на съвременния човек. Ала ето че спасение има и то е вездесъщият интернет. Там можеш да срещн..

Идентичност: мла...
Няма наличност

Ерик Ериксон

Идентичност: мла...

17.00 лв.

Без данък: 17.00 лв.

Основният труд на Ерик Ериксън „Идентичност: младост и криза” разкрива нови хоризонти за психосоциалното разбиране на личността и нейната жизнена динамика. ... жизненият цикъл има генерационен принцип, който притежава тенденцията да запазва серия от жизнени добродетели от надеждата в младенчеството до мъдростта в стар..

Когнитивно-повед...
Няма наличност

Франк М. Датилио

Когнитивно-повед...

25.00 лв.

Без данък: 25.00 лв.

Професионалният опит на д-р Датилио е превъзходен модел за подражание за това, как да бъдем чувствителни и ефективни терапевти. Много ще разчитам на тази книга при подготовката на начинаещите терапевти. д-р Кристина Кууп Гордън Департамент по психология, Университет на Тенеси   Широкообхватна и подкрепена със задъл..

Кой ще управлява...
Няма наличност

Жак Атали

Кой ще управлява...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Кой ще се управляват света утре? Съединените щати? Китай? Индия? Европа? Г20? ООН? Многонационалните компании? Мафиите? Коя страна, коалиция или международна институция ще разполага със средствата да се справи с екологичните, ядрените, икономическите, финансовите, социалните, политическите и военните заплахи, които те..

Михаил Груев

Българският кому...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

Настоящият сборник представя материалите от кръглата маса на Българският комунизъм – две десетилетия по-късно, посветена на състоянието на проучванията и обществената рефлексия върху комунистическия режим в България след неговия разпад.Изданието съдържа както исторически, така и антропологически, социологически и ..

Иван Еленков

Труд, радост, от...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Въведение в историята на идеологическото моделиране на всекидневието през епохата на комунизма. "Труд, радост, отдих и култура" е книга от поредицата "Изследователски форуми", която съдържа две студии на Иван Еленков, писани по време на работата му в "Програма за независими изследвания в областта на социалните и хуман..

Център за академични изследвания

Смъртта при соци...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

Начинът, по който умираме, е квинтесенция на начина, по който живеем. Има ли тогава “социалистическа смърт”, която да съответства на “социалистическия начин на живот”? Разбира се, смъртта е универсален биологичен факт, независещ от идеологии, вери и политически режими. Но тя провокира невероятно многообразие от кул..

(НЕ)Станалото пр...
Няма наличност

Център за академични изследвания

(НЕ)Станалото пр...

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

Вечно нестаналото правово общество в България като един от най-острите и актуални проблеми на българския „преход” е темата, която фокусира вниманието на авторите на сборника „(Не)станалото правово общество в България”, издание на Центъра за академични изследвания. Амбицията на изследването е да преодолее доминиращия мо..

Под редакцията на Жан-Пиер Риу

Популизмите

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

Безспорен факт е, че през последните десетина години популистките идеи и лидери засилват влиянието си - както в Европа, така и в Северна и Южна Америка, Азия и ислямския свят. България също не е пощадена от подобна вълна. Съпътстван от национализъм, антисемитизъм, ксенофобия, еврофобия, антиглобализъм, екстремизъм, инт..

Азбучник. Книга ...
Няма наличност

Андрей Волос

Азбучник. Книга ...

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Азбучник, номиниран за най-авторитетното руско литературно отличие "Большая книга", представлява своеобразна енциклопедия на човешкия живот, която Волос е създал, без да разкрасява случки и лица, най-малко - самия себе си. Разкази, етюди, майсторски рисунки на човешки поведения, анекдотични истории, ексцентрични събити..

Балканският XIX-...
Няма наличност

Диана Мишкова

Балканският XIX-...

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Поредицата публикации "Изследователски форуми" на Центъра за академични изследвания (Centre for Advanced Study), София, представя резултати от научни дискусии по ключови за съвременните хуманитарни и социални науки проблеми и тематики. Настоящият сборник съдържа изследвания, разисквани в т.нар. "Исторически клуб" на Це..

Бамби срещу Годзила
Няма наличност

Дейвид Мамет

Бамби срещу Годзила

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Прочутият американски сценарист и драматург Дейвид Мамет (роден през 1947 г.), носител на престижната награда "Пулицър" - кинематографист, който винаги е работил по свои собствени правила, - предлага освежаващо трезв поглед към същността на Холивуд. Кой наистина чете сценариите във филмовите студии? Защо на много сцена..

Всички разорени ...
Няма наличност

Жак Атали

Всички разорени ...

13.00 лв.

Без данък: 13.00 лв.

Публичният дълг: последен шанс Ще се разорим ли скоро? На път ли сме да разорим нашите деца? Никога досега тези въпроси не са задавани по толкова тревожен начин. И наистина, освен в период на тотална война публичният дълг на най-могъщите страни в света никога не е бил толкова висок. Никога опасностите, които той създа..

Въздухът и сънищ...
Няма наличност

Гастон Башлар

Въздухът и сънищ...

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Математическа точност и поетична душа, физична острота и неограничено цветно въображение, научна любов към факта, цифрата, числото и философска нежност към словото... Гастон Башлар - ярък космополитен ум, душа, събрала в себе си търпение - вдъхновение да изследва и обиква точността на науката и хаотичността на изкуство..

Вятър в клоните ...
Няма наличност

Денис Хирота

Вятър в клоните ...

19.00 лв.

Без данък: 19.00 лв.

Запитат ли те за същината на ча-но-ю, кажи, че е вятърът, прошумял в клоните на бора от картината. СЕН СОТАН (1578 - 1658) Ча-но-ю или Пътят на чая, по-популярен на български като чаена церемония, се развива в Япония през ХV и ХVI век. От обикновено действие във всекидневието сервирането на храна и чай на гостите се из..

Жак Атали

Да оцелеем в кризите

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Сегашната криза един ден ще свърши и ще остави след себе си безброй жертви и малцина победители. Възможно е обаче всеки от нас да успее да излезе от нея в доста по-добро състояние, отколкото е бил при започването й, при условие че разбере нейната логика и ход, приложи новопридобитите знания в много области, разчита сам..

Център за академични изследвания

Детството при со...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Изследванията, събрани този том са резултат от семинара "Детството при социализма", проведен в Центъра за академични изследвания през 2008 г. Те предлагат различни перспективи към темата: от политическите проекти за детството, наложени от режима в различни периоди от неговото управление, през "преводите" на идеологичес..

Доверие
Няма наличност

Франсис Фукуяма

Доверие

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Според автора за успеха на една национална икономика, от съществено значение са фактори като степента на взаимно доверие в обществото, общностното съзнание, чувството за социална ангажираност и отговорност. Книгата изследва причините, поради които страни със сходни на пръв поглед икономически системи в действителност с..

Петя Александрова

Изгубени в гледа...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Кои са бариерите пред аудио-визуалните медии? Едни са около съдържанието: неясна идентичност и маргиналността, неразбирането на класиката и на старите ленти. Други са променените форм(ат)и на гледане. Трети са свързани с пътя до зрителя: превод, репертоар, цензора, пиар, реклама и критика. Всъщност говорим за края..

Владимир Игнатовски

Как попкорнът из...

12.00 лв.

Без данък: 12.00 лв.

Раждането на звука в киното   Уорнър Брадърз били пред фалит и в търсене на спасение се заловили със звуковото кино. Хари Уорнър не би пресякъл улицата, за да гледа филм със звук. "Певецът от джаза" е първият звуков филм, чийто оглушителен успех на премиерата принудил босовете от Холивуд незабавно да се заемат с ..

Силвия и Паул Ф. Ботеройд

Келтската митоло...

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

Митология, пропита от духа на келтите! В умело съчетание с научните определения авторите съживяват образния свят и символния заряд на келтската култура в цялата й пъстрота и оригиналност. Богато илюстрираният текст грабва вниманието, без значение дали любопитството е било събудено от белетристичното повествование, езот..

Дж. М. Кели

Кратка история н...

11.00 лв.

Без данък: 11.00 лв.

Книгата предлага на изучаващите право и политически науки ръководство по история на водещите теми в теорията на правото на западната цивилизация. Написана с богата ерудиция и увлекателно, тя дава знание за миналото, за далечните корени, за моделите на растеж на западния свят и идеите, които го ръководят...

Краят на америка...
Няма наличност

Чарлс Купчан

Краят на америка...

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Професор по международни отношения в университета "Джорджтаун" и член на Съвета за национална сигурност през първия мандат на президента Клинтън, Чарлс Купчан е автор и съавтор на множество книги, посветени на горещи проблеми в съвременния свят. В най-новия си труд съчетава научния подход с преките наблюдения върху мех..

Кризата, а след ...
Няма наличност

Жак Атали

Кризата, а след ...

9.00 лв.

Без данък: 9.00 лв.

Как се стигна дотук? Светът като че ли вървеше добре. Изглеждаше, че политическата свобода и индивидуалната инициатива могат да намерят почва и в най-затънтените кътчета. Бедността започваше да намалява в Азия и Латинска Америка. Икономическият растеж на планетата бе най-бързият в историята; всичко предвещаваше, че той..

Хосе Антонио Маравал

Културата на Барока

25.00 лв.

Без данък: 25.00 лв.

Представител на следвоенното поколение испански изследователи, историкът Хосе Антонио Маравал (1911-1986) е един от малкото учени в периода след Втората световна война, който чрез широтата на разглежданите теми надмогва интелектуалната изолация, в която се озовава академичният свят на франкистка Испания. Изследователск..

Мафиите
Няма наличност

Жак дьо Сен Виктор

Мафиите

15.00 лв.

Без данък: 15.00 лв.

"Сега ти влизаш в почтеното общество на Коза ностра (...). Влизаш жив, а ще излезеш мъртъв. В твоя живот Коза ностра ще стои над всичко друго. Над семейството ти, над родината, над Бога." Този откъс от мафиотската клетва свидетелства за една неумолима действителност. Мафията възниква в Европа още през ХІХ век, но ..

Нищетата на исто...
Няма наличност

Карл Попър

Нищетата на исто...

5.60 лв.

Без данък: 5.60 лв.

Попър пише: "В Нищетата на историцизма се опитах да покажа, че историцизмът е лош метод - метод, който не носи никакви плодове. В действителност обаче, аз не опровергах историцизма. Оттогава насам успях да опровергая историцизма: аз показах, че поради строго логически причини за нас е невъзможно да предсказваме бъдещия..

Лозинка Йорданова

От раждането до ...

9.00 лв.

Без данък: 9.00 лв.

ЛОЗИНКА ЙОРДАНОВА е известен етнолог, фолклорист, автор на над 20 научни и научно-художествени книги, стотици научни и научно-популярни статии в списания и ежедневници, има редица участия в наши и международни форуми. "Лозинка Йорданова съчетава в едно прецизността на задълбочения научен работник етнограф с таланта на ..

Анди Уорхол, Пат Хакет

ПОПизъм

16.00 лв.

Без данък: 16.00 лв.

Културен ураган профучава през 60-те години на миналия век - попарт, психеделия, ъндърграунд кино - и в неговия център е Анди Уорхол и манхатънското му студио, известно като Фабриката. Там се събира нюйоркската бохема, кипят страсти, чести посетители са Мик Джагър, Боб Дилан, Лу Рийд и "Велвит Ъндърграунд", Салвадор Да..

Съставителство и редакция: Пенка Илиева-Балтова, Красимира Петрова

Психолингвистичн...

22.00 лв.

Без данък: 22.00 лв.

Съставителство и редакция: Пенка Илиева-Балтова, Красимира ПетроваТози сборник с психолингвистични изследвания на 31 автори от целия свят е специално подготвен в чест на проф. д-р Татяна Слама-Казаку, една от създателките на психолингвистиката, учен и университетски професор със световна известност и значимост. Книгата..

Пътеводител в об...
Няма наличност

Жан-Франсоа Бронщайн, Бернар Фан

Пътеводител в об...

18.00 лв.

Без данък: 18.00 лв.

Двама френски университетски преподаватели историци повеждат читателя на интригуващо пътешествие през времето и пространството, към сърцевината на хилядолетната духовна култура. Те тръгват от древна Атина, преминават през Римската империя, спират се на философите от Средновековието, разкриват изяществото на класическат..

Троянският кон
Няма наличност

Александър Кертин

Троянският кон

oчаквайте

Без данък: 0.00 лв.

...И така, тръгваме от многократно правената констатация, че нашите български проблеми са били предимно в колективното действие, в слабата ни способност за самоорганизация и реализиране на рационални проекти. Провалът на почти всички национални начинания е най-безспорният факт в следосвобожденската ни история. Очевидно..

Употребата на света
Няма наличност

Никола Бувие

Употребата на света

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Това е първият превод на български език на издавания в цял свят швейцарец Никола Бувие (1929-1998), "пътешественик от рядка порода", провъзгласен за предводител на цяло поколение писатели пътешественици. "Употребата на света" (публикувана в 1963 г., днес вече класическа творба в този род книжнина) представлява описание..

Николай Н. Нинов

Френска връзка

9.00 лв.

Без данък: 9.00 лв.

Първата публицистична книга на Николай Н. Нинов "Лихва за лятото" е подготвена от "Профиздат" през 1987. По негов сценарий е реализиран и документалният филм "Вечният двигател", представен същата година на ХV международен кинофестивал в Москва. Четири години по-късно ИК "Иван Вазов" издава книгата му с документална про..

Център за академични изследвания

Рефлексията - са...

10.00 лв.

Без данък: 10.00 лв.

Поредицата публикации "Изследователски форуми" на Центъра за академични изследвания/Centre for Advanced Study, София, представя резултати от научни дискусии по ключови за съвременните хуманитарни и социални науки прблеми и тематики. Дискусионната поредица "Понятието за рефлексия и рефлексивните подходи в социалните и х..

Големият разлом
Няма наличност

Франсис Фукуяма

Големият разлом

8.60 лв.

Без данък: 8.60 лв.

Американец от японски произход, бивш служител на Държавния департамент, днес професор по публична политика в университета "Джордж Мейсън" в САЩ, Франсис Фукояма безспорно е сред най-шумните имена в световен план, един от видните законодатели в интелектуалната сфера. След "Краят на историята и последният човек" (1992) и..

Парламентарна логика
Няма наличност

Уйлям Джерард Хамилтън

Парламентарна логика

oчаквайте

Без данък: 0.00 лв.

Четиво за начинаещи, зрели, настоящи и бъдещи депутати, политици и оратори - за всички, които искат да убеждават. Книгата Парламентарна логика от сър Уйлям Хамилтън ще даде на читателите си не толкова анализ на мисленето, колкото умение да го използваме, стига да го имаме. За автора е по-важно не "защо", нито дори "как..

Първобитна митология
Няма наличност

Джоузеф Камбъл

Първобитна митология

14.00 лв.

Без данък: 14.00 лв.

Признат връх в изследването на световните митологии - това са класическите и известни в цял свят трудове на професор Камбъл (1904-1987) с изключителна значимост за науката. Автор на редица книги по сравнителна митология, американският учен изследва митовете на различни култури и народи, нюансите в представите им за бог..

Показани 1 от 78 | 78 (1 Страници)