Кратка история на Турция

24.00 лв.

Книгата „Кратка история на Турция. Културно-исторически преглед“ на Ибрахим Карахасан-Чънар е поглед „отвътре“, завладяващ разказ за историята, културата и политиката на югоизточната ни съседка.

В книгата е отделено подобаващо внимание на „бащата на турската нация“ Мустафа Кемал Ататюрк. Той е личността, която позволи на Турция да се изправи от пепелта на поражението и да се издигне като жива нова нация. Както пише известният американски историк и писател Стивън Кинзър: „Без визията на Ататюрк, без неговите амбиции и енергия, без неговата изумителна смелост в измиването на традициите, натрупани с векове, днешна Турция нямаше да съществува, а светът щеше да бъде много по-беден“.

Базирана на западни идеали като демокрация, равноправие, правова държава и секуларизация, турската държава прави възможното да преодолее малките и по-големите трусове по пътя на своето развитие. В перспектива отношенията между България и Турция ще бъдат изключително важни, а държавата, основана от Ататюрк, ще остане част от европейската архитектура и решаващ фактор за европейската сигурност. Както заявява той: „Човечеството е едно тяло и всяка нация е част от него“.

Без съмнение „Кратка история на Турция“ е книга, която ще заеме достойно място в литературното пространство. И още нещо – ние сме убедени, че тя може да бъде един отличен „посланик“ в отношенията между двете страни – България и Турция.

Отзиви

Този продукт няма отзиви.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
Captcha