Съмърсет Моъм

catalog/authors/big_18.jpg

Английски белетрист и драматург, един от най-извесните западни писатели през 30-те години на XX век и един от най-високо платените. Моъм е роден на 25 януари 1874 г. в Париж, Франция. Баща му е юрист в английското посолство в Париж. Остава сирак на десет годишна възраст, след като майка му почива от туберколоза, а две години по-късно баща му умира от рак. Поради това заминава за Англия при чичо си, който е свещеник в малък град. Учи в Кралското училище в Кентърбъри. По това време започва да заеква. На 16-годишна възраст Моъм отказва да продължи обучението си в Кралското училище и чичо му позволява да учи литература, философия, и немски език в университета в Хайделберг, Германия. Именно там Моъм започва да пише разкази тайно. На 18-годишна възраст се завръща в Англия, за да учи медицина по настояване на чичо си, но посещава медицинското училище на лондонската болница Св. Томас без желание. След пет години се дипломира, но не работи като лекар, а се отдава изцяло на писането. Отначало публикува кратки разкази и едва 23 годишен става свидетел на публикуване на първата му новела "Лиса Ламбет". През следващите години пише предимно пиеси, като четири от тях се играят в Лондон с голям успех. През 1915 г. публикува автобиографията си За човешкото робство. По време на Първата световна война е английски шпионин в Швейцария. През 1928 г. Моъм купува резиденция на Френската ривиера, нарича я вила "Мореск" и тя става негов дом до края на живота му. В дома си приема велики хора Уинстън Чърчил, Херберт Уелс, Ноел Коуард. Две жени остават трайни следи в живота на Моъм, едната Етелуин Джоунс, известна като Сю Джоунс, бляскава дъщеря на известен драматург, тя е начинаеща актриса, току-що разведена. По-късно, когато тя играе в Чикаго, Моъм ѝ прави предложение, но тя отказва. Оказва се, че е бременна от друг и скоро след това се жени за сина на шестия граф Антрим. Жената, за която се жени Моъм е Сири Барнардо Уелкъм, на 22 години, женена за 48-годишния Хенри Уелкъм, американски фармацевтичен бос. През 1911 г. Моъм среща Сири, през 1913 г. тя става негова любовница и му ражда дъщеря - Елизабет. След скандалния развод на Сири, Моъм постъпва както смята за правилно, и двамата се женят на 26 май 1917 г. Бракът им не е щастлив, и те се развеждат през 1929 г. Сири изживява дълбоко своята болка. Любовният живот на Моъм преминава под знака на бисексуалността. Голямата любов на писателя е Джералд Хакстън. Запознават се през Първата световна война във Франция. Джералд е роден в Сан Франциско, но е отрасъл в Англия. Заживяват заедно на Ривиерата, Джералд го съпровожда по време на пътешествията и играе ролята на секретар и компаньон. След смъртта на Хакстън, Моъм си взима нов компаньон - Алън Сърл. През 1962 г. дъщеря му Елизабет иска да го обяви за невменяем. Моъм се отрича от нея официално и осиновява Сърл, но съдът в Ница обезсилва осиновяването и Елизабет получава правата на наследница. През 1965 г. Моъм умира на 92 години от старост.

Равносметката
Няма наличност

Съмърсет Моъм

Равносметката

7.00 лв.

Моъм е може би най-добрият разказвач. Съзнавал, че разказаното трябва да звучи убедително, но не прекалено убедително. Повярваш ли на разказвача докрай, той престава да ти е интересен. Не е открил нещо ново - разказвачите на приказки винаги са го знаели. Няма данни да е писал стихове, като дявол от тамян бягал от метаф..

Без данък: 7.00 лв.

Моъм е може би най-добрият разказвач. Съзнавал, че разказаното трябва да звучи убедително, но не прекалено убедително. Повярваш ли на разказвача докрай, той престава да ти е интересен. Не е открил нещо ново - разказвачите на приказки винаги са го знаели. Няма данни да е писал стихове, като дявол от тамян бягал от метаф..